Predstavniki policijskega sindikata in dva prometna policista iz Škofje Loke, ki so se domnevno dogovorili o »akciji« ustavljanja ministra za notranje zadeve Borisa Koprivnikarja, so včeraj na svojih policijskih upravah podali zagovore, na podlagi katerih se bo generalni direktor policije Marjan Fank odločil o njihovi usodi v vrstah policije.

Potem ko je marca neznani pošiljatelj javnost seznanil z domnevnim dogovorom med predstavniki policijskega sindikata o akciji zoper ministra na družbenem omrežju, so v policiji izvedli notranji nadzor, zadevo pa preiskuje tudi tožilstvo. Policija je sicer že po prvih odzivih v javnosti o namerni hajki zoper ministra izvedla notranji nadzor, a takrat podatki o dopisovanjih na spletu niso bili javni in zato takrat ni bilo posledic za policiste. Sledil je nov nadzor, v okviru katerega pa so se vpleteni morali zdaj zagovarjati.

Škofjeločana se ne čutita kriva

Postopek se je včeraj nadaljeval tudi na Policijski upravi Kranj, kjer sta zaposlena policista, ki sta na terenu izvedla tisto, kar naj bi se domnevno policisti dogovorili na spletu. Ustavila sta ministra Koprivnikarja in z njim opravila preizkus alkoholiziranosti. David Oblak in Dejan Keleman iz PP Škofja loka sta po navedbah njunih odvetnikov Davida Sluge in Jožefa Klavdija Novaka svoj zagovor utemeljila na tem, da v pogovoru na facebooku sploh nista sodelovala. Ravnala naj bi povsem zakonito. »Policist je sledil vozilu, ki je sunkovito speljalo s parkirišča v Škofji Loki in potem s sto kilometri na uro vozilo skozi naselje,« je dejal odvetnik Kelemana Jožef Klavdij Novak in s tem opozoril na domnevno prehitro vožnjo ministra kot povod za policijsko kontrolo. Do zdaj o prehitri vožnji ni bilo nobenih uradnih podatkov in od začetka velja, da minister ni bil kaznovan, potem ko sta ga policista ustavila blizu doma in preizkusila z alkotestom, ki je pokazal, da je Koprivnikar vozil v mejah dovoljenega.

Končna odločitev v rokah Fanka

Sicer pa so se preostali vpleteni zagovarjali vsak na svoji policijski upravi. Štirje so se po podatkih Generalne policijske uprave zagovarjali ustno, dva sta podala pisni zagovor, eden pa se zagovora ni udeležil. Med sedmerico vpletenih je tudi predsednik Sindikata policistov Slovenije , ki je izbral pisni zagovor. Odločitev o usodi policistov je zdaj v rokah generalnega direktorja policije Marjana Fanka, ki pa ne bo dokončna. Zoper njo je namreč mogoča pritožba na komisijo za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi in šele potem bo dokončno znano, ali bodo policisti kaznovani in kako strogo. Grozi jim tudi odpoved pogodbe o zaposlitvi.