Angola se srečuje s hudim izbruhom rumene mrzlice. V epidemiji, ki je zajela državo prvič po 30 letih, je zbolelo več kot 450 ljudi, 178 pa jih je umrlo. Izbruh bolezni so zaznali v glavnem mestu Luandi decembra lani, od takrat pa se je razširila v šest od 18 provinc v državi.

»Taki izbruhi bolezni so običajni za tropski gozd,« je razložil dr. Sergio Yactayo, strokovnjak za epidemične bolezni pri Svetovni zdravstveni organizaciji. »To, da je večina bolnikov iz glavnega mesta, še poslabšuje stanje. V takih okoliščinah se bolezen hitreje širi in jo je težko omejiti.«

Virus prenašajo komarji

Virus rumene mrzlice prenašajo okuženi komarji, najpogosteje vrsta Aedes aegypti – gre za istega komarja, ki prenaša virus zika. Oboleli ljudje oslabijo, imajo vročino, glavobol, bolečine v mišicah, slabo jim je in bruhajo. Pri majhnem deležu obolelih sledi druga faza bolezni, ko se še poviša temperatura, dobijo zlatenico in notranje krvavitve. Vsaj polovica teh bolnikov umre v desetih do 14 dneh, če ne prejmejo ustrezne pomoči. Angola je ena od 34 afriških držav, kjer poznajo izbruhe rumene mrzlice; cepljenje proti tej bolezni je priporočeno.

Cepljenje je močno orožje

Izbruh bolezni domačim zdravstvenim oblastem pomaga omejiti SZO. Doslej so cepili že 5,7 milijona Luandčanov. Program cepljenja so podprli tudi z angažiranjem 65 tujih in domačih strokovnjakov iz epidemiologije, za nadzor nad komarji in skupnostno delo.

Ocenjujejo, da je bila kampanja cepljenja do zdaj uspešna, saj se število novo zbolelih zmanjšuje. Kljub temu bodo cepljenje nadaljevali, dokler ne bodo cepili vseh prebivalcev glavnega mesta in okoliških provinc in s tem zaustavili izbruha bolezni.

»To je ogromno delo, ki bo izčrpalo vse zaloge cepiva za nujne primere,« je povedal dr. Yactayo. Samo za cepljenje ogroženih ljudi v Luandi bi potrebovali dodatnih 1,5 milijona odmerkov cepiva – a tega primanjkuje tudi na globalni ravni. Ker se izbruh rumene mrzlice širi tudi v druge province Angole in ker iz drugih držav (Kitajske, Konga in Kenije) poročajo o prinesenih primerih te bolezni iz Angole, so se pri SZO odločili, da bodo pri cepljenju postavili prioritete in cepili res najbolj ogrožene ljudi. Prav tako se dogovarjajo z izdelovalci cepiv, da bi ti ustavili dobavo cepiva drugim državam, ki ga potrebujejo za rutinsko cepljenje, vse dokler se ponovno ne zapolnijo zaloge cepiva za nujne primere, so sporočili pri SZO.