Ob veliki noči mogoče ni neprimerno, če rečemo kar hvala bogu, da nam ne bo treba znova gledati enih in istih in neštetokrat videnih pobožnih zgodovinskih filmov, ki prikazujejo romanja, križev pot in vstajenje, na primer Bena Hura, ki bo, mimogrede, v kratkem doživel že tretjo filmsko predelavo. Za novosti bo treba zaviti v kino, kjer si bo od tega konca tedna naprej mogoče ogledati ekranizacijo življenjske zgodbe aktualnega papeža Frančiška, ki počasi očitno tudi kot popkulturna ikona stopa iz sence Janeza Pavla II. Za ljubitelje sekularne religiozne mitologije, poosebljene v ameriških stripovskih junakih, pa prihaja še težje pričakovana uspešnica, spopad največjih stripovskih imen sploh: najbolj človeškega Batmana in najbolj božjega Supermana. No, da ne bodo preveč patriarhalni, bo poskrbela še Wonder Woman, ki ji ni uspelo priti v pompozni naslov filma Batman proti Supermanu: Zora pravice.

Ko se bog »šlepa« na človeka

V svetu filmskih junakov, zanimivo, tema zmaguje nad svetlobo, podzemlje nad nebesi, saj je najbolj človeški filmski junak v zadnjem desetletju krepko prehitel svojega božjega nasprotnika. Upoštevajoč inflacijo namreč kar šest od desetih komercialno najuspešnejših filmov stripovskega giganta DC kot glavnega junaka gosti Batmana, od tega tudi prva trojica: Vitez teme, Batman in Vzpon viteza teme. Superman ni tako super, saj je le četrti in sedmi, predvsem zadnja serija v režiji Christopherja Nolana in s Christianom Balom v glavni vlogi pa je tako pri kritikih kot pri gledalcih povozila Jeklenega moža, ki se je kljub enormnemu produkcijskemu proračunu uvrstil šele na osmo mesto DC-jeve deseterice.

Tako da zdaj v stripovsko-filmskem svetu v bistvu bog izkorišča človeka, kar niti ni tako zgrešeno glede na velikonočno zgodbo, v kateri se je moral Bog utelesiti v človeku Jezusu, da so ga spet vzeli resno. Wonder Woman, ki bo svoj film dobila prihodnje leto, pa v bistvu izkorišča kar oba, kar glede na položaj žensk v Svetem pismu in krščanstvu prav tako zadene bistvo. Svojo filmsko vrnitev po dolgih letih bo torej izkoristila predvsem za samopromocijo. Na spletu medtem že kroži šala, da se s tem začenja novo množenje neskončnih možnosti preigravanja vedno istih likov, saj bi se Superman lahko spopadel z Deadpoolom, Samomorilskim odredom, Jasonom ali celo dinozavri iz Jurskega parka in Masko.

Spopad stripovskih gigantov in igralskih zvezd

A šalo na stran, če bo prvi del komercialno uspešen, o čemer je kljub poraznemu sprejemu pri kritikih (le 31-odstotno pozitivna ocena na spletni strani Rotten Tomatoes) težko dvomiti, bosta gotovo sledili vsaj dve nadaljevanji, verjetno celo tri ali več. Liga pravičnosti: prvi del je že napovedan za prihodnje leto, nato pa bo v letu 2019 pod prav tako skrajno inovativnim naslovom sledila Liga pravičnosti: drugi del. Sodelovanje so že potrdili tako režiser Zack Snyder kot Superman Henry Cavill in Wonder Woman Gal Gadot. DC torej niti ne skriva, da je spopad velejunakov le krinka, preden bosta združila moči proti dejanskemu zlu. S tem želi v sodelovanju s filmskim studiem bratov Warner konkurirati Marvelovi superfranšizi Maščevalci in si povrniti izgubljeni stripovsko-filmski primat, ki v Hollywoodu v zadnjem desetletju prinaša tudi največje dobičke.

Kdo vse se bo še spopadel s Supermanom in Batmanom ter s kom bosta morebiti združila moči, torej ni toliko vprašanje možnosti, ampak bolj časa in denarja. Na primer z Aquamanom, napovedanim za leto 2018, ali pa kar celotnim Samomorilskim vodom, ki v kine prihaja že letos in bo tudi že vključeval Bena Afflecka kot Batmana ter Jareda Leta kot novega Jokerja? Na DC-jevi zvezdniški barki so tako poleg Afflecka, ki so ga sprva zasmehovali kot novega Batmana, zdaj pa ga čislajo kot najprepričljivejšo pogruntavščino, ter Cavilla in Gadotove tudi Will Smith, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Laurence Fishburne, Holly Hunter, Diane Lane… Na drugi, Marvelovi strani so to: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Samuel L.,,, , idr. Gre torej tudi za spopad velikih igralskih imen Hollywooda okoli vprašanja, kdo prinaša v kine več gledalcev in s tudi tem dobička. Naj se bitka začne.