Na filmskem zahodu nič novega, bi lahko začeli današnjo kinonapoved. Na filmska platna namreč prihajata dve visokoproračunski nadaljevanji, od katerih je po osmomarčevsko obarvanem tednu eno namenjeno predvsem ljubiteljem testosteronske akcije in drugo ljubiteljem animiranih, akcijskih komedij. Svet bodo znova reševali zabavni Kung fu panda, tokrat pred podivjanim bikom, ter mačistična Gerard Butler in Aaron Eckhart, ki ju bo kot v prvem delu Olympus je padel zdaj v Londonu napadla teroristična banda. Zabava, strah in akcija ter seveda veličastna zmaga pravičniške zahodne demokracije so torej znova na programu.

Slovenska sinhronizacija na ravni tujih zvezdnikov

Ni presenetljivo, da so Kung fu pando znova bolj pograbili Kitajci kot ves preostali svet in v dosedanji zaslužek 360 milijonov dolarjev prispevali skoraj polovico kupljenih vstopnic. Predvsem ogledi v 3D-tehniki gredo kot za med in tako po mnenju kritikov kot gledalcev si tokrat splača nadeti rdeče-modra očala. Borilne veščine na filmu so tako še naprej predvsem kitajska domena, letos sta tam na primer že žela neverjetne uspehe drugi del Opičjega kralja in tretji del Ip mana, povrhu vsega pa je vlogo opice v kitajsko-ameriški koprodukciji znova zasedel kung fu filmski zvezdnik Jackie Chan.

Tokrat sta se Jacku Blacku in Angelini Jolie na čelu zvezdniške ekipe, ki posoja glasove animiranim junakom, pridružila še Bryan Cranston kot Pojev oče in J. K. Simmons kot negativec Kai, v vlogi mojstra Shifuja pa se vrača tudi Dustin Hoffman. A v slovenskih kinih seveda ne bomo slišali njihovih glasov, ampak doslej eno boljših domačih sinhronizacijskih ekip, ki se lahko kosa tudi z velikimi imeni onstran luže: Klemna Slakonjo kot Poja, Primoža Pirnata kot njegovega očeta, Pavleta Ravnohriba kot mojstra Shifuja, Tanjo Ribič Djurić kot tigrico, ob njih pa še Bojana Emeršiča, Jerneja Kuntnerja, Pio Zemljič in druge.

Brezčuten filmski napad na London

Čas protibegunske gonje ni ravno najprimernejši za drugi del pod islamskim ekstremizmom padlih svetovnih prestolnic, še bolj pa so producenti zgrešili z datumom začetka promocije. Napovednik za film London je padel so namreč lani izdali le teden dni pred 10. obletnico napadov na britansko prestolnico, ki so 7. julija 2005 terjali 52 življenj in 700 ranjenih. Ob objavi se je na film usul plaz kritik spletnih komentarjev sicer ne ravno po občutljivosti znanih britanskih gledalcev, ki so takšno promocijo družno označili za »brezčutno«. A od Američanov, ki pridno širijo »demokracijo« z bombami po vsem svetu, bi kaj več občutka težko pričakovali.

Filmski trip mladih za mlade

Od četrtka do nedelje se mladim filmskim ljubiteljem gotovo splača zaviti tudi v mestni kino Kinodvor. Zanje je namreč mladinski filmski program in zanimive pogovore z avtorji pripravila kar nadobudna mlada ekipa filmskih zanesenjakov. Na platnu bodo obiskovalce skozi gibljive slike popeljali v virtualno resničnost (Profil Amana), reševanje najstniških težav s telesom (Pretesna koža) in ljubeznijo (Beautiful Girl, Mustang), med mlade prestopnike (Princ), v metalsko grozo (Deathgasm) in na preživljanje poletne dogodivščine (Ko je Marnie bila tam, Ostani z menoj).