»Igrati nogomet je preprosto, a nič ni zahtevnejšega, kot igrati preprost nogomet,« je nekoč dejal Johan Cruyff, mož, ki je sprva kot igralec, kasneje pa kot trener s svojim razumevanjem nogometne igre danes daleč najbolj priljubljeni šport na svetu približal milijonom. V Amsterdamu rojeni Nizozemec je zaslovel v dresu domačega Ajaxa, s katerim je v prvi polovici sedemdesetih let navduševal s tako imenovanim totalnim nogometom – napadalnim slogom igre, ki ga je izumil njegov tedanji trener Rinus Michels. Vpliva, ki ga je imel slednji na trikratnega dobitnika zlate žoge, ni bilo moč opaziti zgolj v času Cruyffovega aktivnega igranja nogometa, temveč tudi po zaključeni karieri, ko je prešel med trenerje in se po nekaj letih igranja za Barcelono leta 1988 vrnil na Camp Nou ter prevzel vodenje katalonskega nogometnega ponosa.

Z njim se je začel vzpon Barcelone

Pod njegovim vodstvom so modro-rdeči pričeli nogometno revolucijo, ki jim je poleg štirih zaporednih lovorik v državnem prvenstvu leta 1992 prinesla tudi prvi naslov evropskega prvaka. Sadove Cruyffovega dela v klubu žanjejo še dandanes. »Johann Cruyff je zgradil kapelico, trenerji, ki smo prišli za njim, smo jo kvečjemu obnovili ali izboljšali,« se je o dediščini, ki jo je klubu zapustil Cruyff, pred leti slikovito izrazil njegov nekdanji varovanec Josep Guardiola.

Zaradi izjemnih uspehov so Nizozemca med zvezde kovali tudi navijači španskega velikana, ki se jim je še bolj prikupil z odkritim podpiranjem katalonske neodvisnosti. »Tu sem igral pod Francovo diktaturo, dobro vem, kako razmišljajo Katalonci,« je dejal v enem od intervjujev.

Odličen športnik in strasten kadilec

Glede na to, da je bil Cruyff proglašen celo za najboljšega evropskega nogometaša preteklega stoletja, je težko verjeti, da je bil vrsto let tudi strasten kadilec. »Nogomet mi je v življenju dal vse, tobak pa mi je skorajda vse vzel,« je odkrito priznal. Svoj čas je dnevno pokadil škatlico cigaret, a je škodljivo razvado leta 1991 po operaciji srca opusti in kasneje med drugim sodeloval tudi v protikadilski kampanji katalonske vlade.

Čeprav z gotovostjo ni mogoče trditi, pa je verjetno tudi kajenje botrovalo temu, da so pri 68-letniku lanskega oktobra zdravniki odkrili raka na pljučih. Novica je močno pretresla nogometni svet, a je Cruyff že takrat dal vedeti, da se ne namerava vdati. »Po številnih kemoterapijah lahko rečem, da so izvidi zelo pozitivni. Imam občutek, da po prvem polčasu tekme, ki sicer še ni končana, vodim z 2:0. Prepričan sem, da bom na koncu zmagal,« je še pred dobrim mesecem v slogu rojenega zmagovalca javnosti sporočil Cruyff. Tudi zaradi tega je novica, da je nekdanji nogometaš v Barceloni preminil tiho in v krogu družine, prišla kot strela z jasnega.

Sporočila v spomin na Cruyffa preplavila družbena omrežja

»Vedno te bomo ljubili, Johan. Počivaj v miru,« so se Cruyffu poklonili pri Barceloni, sožalje pa so izrazili tudi številni največji sedanji in bivši nogometni asi. »Kako žalostna novica. Velik človek, ki je preobrazil nogomet,« je na twitterju zapisala legenda nemškega nogometa Lothar Matthaus, medtem ko je njegov rojak Franz Beckenbauer sporočil: »Sem šokiran. Johan Cruyff je umrl. Ni bil le zelo dober prijatelj, bil mi je kot brat.«

Na Cruyffa so se med drugimi spomnili tudi nekdanji kapetan angleške reprezentance David Beckham, branilec madridskega Reala Sergio Ramos, napadalec mestnega tekmeca Atletica Fernado Torres, kot tudi bivši prvi mož Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter in njegov naslednik Gianni Infantino.

Ob žalostnem dnevu za nogomet so se navijači na družbenih omrežjih Cruyffu poklonili tudi z objavljanjem njegovih številnih domiselnih citatov, ki jih je v pogovorih z mediji izrekel skozi leta. Z naskokom je bil najbolj priljubljen: »Na nek način sem verjetno nesmrten.« In ni se motil.