»Do žensk v športu imam neverjetno spoštovanje. Njihova telesa so precej drugačna od moških. One morajo iti prek veliko stvari, ki jih nam ni treba. Tu so hormoni in druge stvari, da ne zaidem v podrobnosti. Ženske vedo, o čem govorim,« je teniški igralec Novak Đoković po zmagi na turnirju v Indian Wellsu razlagal razliko med moškim in ženskim tenisom. Trenutek pred tem, ko je izjavil, da bi morali biti moški v tenisu plačani bolje kot ženske, ker imajo moški dvoboji večjo gledanost.

Đokovićeve besede so bile seveda v vseh medijih sveta označene za seksizem. Razen v Srbiji, kjer so ga branili, češ da so ga novinarji z ukano zapeljali v te izjave, ki da sploh niso seksistične. To je na twitterju zapisala tudi njegova žena Jelena, češ da je Novak v izjavah pohvalil žensko požrtvovalnost v športu, mediji pa so to prezrli. No, gledalci tenisa menijo drugače. Medmrežje je polno odzivov na njegovo izjavo. »Zakaj, Đoković, zakaj? Naj on nadaljuje spoštovanje žensk, mi pa bomo prenehali spoštovati njega,« je denimo eden takšnih odzivov. Novinarka BBC Victoria Uwonkunda pa je še dodala: »Ne, fantek, ni tako. Če bi bil ženski tenis v udarnih terminih, bi imel tudi tako veliko gledanost kot moški.«

Naj je Đoković potem še tako govoril o spoštovanju do žensk in o podpiranju ženske moči, ženske mu niso oprostile povezave nižjih plač in hormonov. To je pač nekaj, kar se v isti sapi izjavi le, če se želi ženske res razjeziti.

Oče ga opisuje kot svetnika

Novak Đoković je sicer v svojih izjavah navadno diplomatski in se ne zapleta v kontroverzne teme. Tega nikakor ne bi mogli trditi za njegovega očeta Srđana, saj se je moral Novak že nekajkrat opravičevati zaradi njegovih izjav. Pokojna jugoslovanska teniška legenda Jelena Genčić, ki je odkrila talent Novaka Đokovića in jo Novak tako neizmerno kuje v zvezde, je leta 2010 za njegovega očeta dejala, da je bahat in aroganten. In prav takšne so njegove zadnje izjave o sinu.

»Nole bo najboljši teniški igralec v zgodovini. To govorim že, odkar je začel igrati tenis. Gotovo bo eden najboljših športnikov vseh časov. Vse to je zato, ker je poslan od boga. Kot družina smo skušali le uresničiti božjo željo. Zmaga lahko še na naslednjih desetih turnirjih za grand slam,« je Srđan Đoković izjavil za Newsweek nekaj dni pred sinovo zmago v Indian Wellsu.

Nasploh so besede očeta Novaka Đokovića take, kot da bi opisoval svetnika. Kako je, še preden je shodil, dobil plišasti lopar in žogo ter je to postala njegova najljubša igrača; kako je pri štirih letih v teniškem taboru v Novem Sadu bekend udarjal prav tako kot zdaj; kako ga nikakor ni bilo treba siliti v tenis, tako kot to počnejo ambiciozni starši, temveč se je morala vsa družina spremeniti, da je podprla njegov naravni talent. In da mu kot očetu ni prav nič nerodno, ko odkrito izjavi, da je Novak njegov najljubši sin.

Marko trener za otroke, Đorđe po poškodbi začel študirati

Sicer ima tri sinove in še pred nekaj leti je trdil, da bosta tudi mlajša dva sledila uspehu starejšega. No, Marko in Đorđe sta očitno malo manj od boga dana in njuni karieri ne napredujeta tako, kot bi si želel oče. Marko je postal teniški trener za otroke, Đorđe zaradi poškodbe ne igra, raje je začel študirati podjetništvo kot rezervni plan svoje življenjske kariere.

Srđan Đoković je dodal še, da je »Novak simbol Srbije, bog nove Srbije, edina svetla točka na koncu tunela v Srbiji«. Skrbi ga, kaj se bo zgodilo s Srbijo, ko bo njegov sin končal kariero: »Ljudje v Srbiji vidijo Novaka kot svojega idola. Razen njega v Srbiji ni ničesar.«