Da bo Đoković tudi v novem letu težko premagljiv, so nakazale že prve tekme v Melbournu, kjer je deloval zelo zanesljivo. Nekoliko ga je namučil le Gilles Simon v osmini finala, ko je Srb slavil šele po petih nizih, nato pa je brez večjih težav ugnal še Keija Nišikorija (3:0) in starega znanca Rogerja Federerja (3:1). Pred finalom z Murrayjem so stavnice in strokovnjaki zato »Noleta« postavljali v vlogo velikega favorita, kar se je izkazalo za upravičeno.

Murray je finale začel zelo neprepričljivo, saj je prvi nizi izgubil s kar 1:6. Morda se je Škotu nekoliko poznala tudi utrujenost po polfinalu z Milošem Raoniću, s katerim se je boril več kot 4 ure, imel pa je tudi dan počitka manj kot Đoković.

V nadaljevanju dvoboja so gledalci videli bolj izenačeno predstavo kot v prvem nizu. Zelo razburljiv drugi niz je trajal kar 80 minut, Đoković pa ga je odločil v svojo korist z brejkom v 11. igri in ga dobil s 7:5. Na začetku tretjega niza je Murrayju že v prvi igri ponovno odvzel servis ter povedel s 3:1, a Škot se ni predal in je prvič na tekmi dobil igro na servis Đokovića ter se vrnil v boj, da dobi vsaj en niz. Na koncu mu to ni uspelo, saj je tretji niz po podaljšani igri pripadel Đokoviću, ki je bil v »tie-breaku« boljši s 7:3, in melbournsko občinstvo, ki Srbu ni vselej najbolj naklonjeno, mu je po slabih treh urah finala moralo še šestič v zadnjih devetih letih zaploskati za osvojeni grand slam.

Đoković je z uspehom nadaljeval tudi prevlado nad Murrayjem, proti kateremu je na zadnjih 12 medsebojnih dvobojih doživel le en poraz.