Šentrupertska Dežela kozolcev je v nekaj letih svojega obstoja postala ena najprepoznavnejših slovenskih privlačnosti. Celo tako zelo prepoznavnih, da jo je lani CNN uvrstil na seznam desetih razlogov za obisk Slovenije, saj je bil »kozolec nekoč le preprost kmečki pripomoček, sedaj pa je nacionalni simbol«. Obisk Dežele kozolcev naj bi »vzbujal močno nostalgijo po slovenski preteklosti«.

Tudi takšni z Michelinovimi zvezdicami

Toda vsi Slovenci vemo, da se pod kozolci dogaja še marsikaj drugega, kot le sušita seno in koruza. Doplerji so tisti, pod streho katerih so bili nekoč veselice in slavja, sedaj pa izbrani dogodki. Tudi pod šentrupertskimi kozolci se dogaja veliko. Lani junija je bil tam prvič festival Izbor, Gourmet & Fun, ki je bil tako velika uspešnica, da so tri tedne pred dogodkom pošle vse vstopnice za festival pokušenj izbranih vin in kuharskih dobrot. Zato so vsi nestrpno čakali napoved letošnjega festivala. Ta bo 18. junija in vstopnice so že v prodaji na www.eventim.si. Organizatorja Tomaž Kavčič in Franci Kek tudi za letos napovedujeta vrhunski program. »Ponovno se bodo predstavili vrhunski kuharski mojstri, tudi takšni z Michelinovimi zvezdicami,« je napovedal priznani kuharski šef Tomaž Kavčič. Popoln seznam nastopajočih kuharjev bo znan mesec dni pred festivalom. Ve pa se že, da bo polovica kuharjev iz tujine.

Tako Kavčič kot Kek sta prepričana, da je festival okusov pod kozolci enkraten. »Ne vem, s katerim festivalom v tujini bi se lahko primerjali. Nisem še obiskal nobenega podobnega dogodka. V Sloveniji sem obiskal nekaj vinarskih dogodkov, ki jih pripravlja Rado Stojanovič, in obiskal sem festival oranžnih vin v Izoli. Decembra sem v ljubljanskem Unionu obiskal vinski praznik, ki so ga pripravili mladi slovenski vinarji. Bil sem tudi v Dutovljah na prazniku terana in pršuta, ki je dobil s sodelovanjem Svetozarja Raspopoviča dodaten uspešen zagon. Povsod mi je bilo lepo. Ampak mi delamo nekaj drugačnega,« je prepričan Kek.

Z vstopnico si zagotovite pokušnjo

Po lanski izkušnji so se organizatorji odločili, da bodo spremenili način izdajanja hrane. »Lani so bili najbolj oblegani kuharski mojstri z Michelinovimi zvezdicami in najbolj znane domače zvezde. Prihajalo je do gneče,« je razlog za spremembo razložil Franci Kek. Letošnji Izbor ponuja tri vrste vstopnic, od najcenejše do najdražje. Imetniki najcenejših vstopnic bodo lahko pokusili vina in uvodne jedi, naslednja kategorija zagotavlja poleg pokušnje vin in uvodne jedi še tri jedi in za najdražjo vstopnico, teh bo le 250, bodo na voljo pokušnja vin, uvodna jed in 12 jedi vrhunskih kuharjev. Vsak obiskovalec bo prejel vstopnico in ustrezno število kuponov s posamično označenimi jedmi. »Na tak način bodo gostje mirni, da bodo zares dobili tisto, kar jim pripada,« je dodal Kek.

Festivalsko dogajanje so tudi časovno podaljšali na trinajst ur in pol. Dogajanje se bo začelo opoldan in končalo ob pol dveh ponoči. Tako kot lani bo na voljo sedemurna pokušnja vin, tokrat od pol treh popoldne naprej. Pokušanje hrane se bo končalo ob pol desetih zvečer, ko bo druženje obogatil glasbeni program, katerega zvezda bo italijanska skupina Badabimbumband, ki je navdušila tudi lani. Letos bo poleg podaljšane zabave in še boljše hrane ter vina poseben poudarek na tem, da bi kuharski poklic popularizirali med mladimi. Pod mentorstvom Tomaža Kavčiča se bodo predstavili mladi gostinci iz Italije, Hrvaške in Slovenije. Morda se med njimi skriva nov nosilec Michelinove zvezdice, ki bo v prihodnosti navduševal na festivalu Izbor pod šentrupertskimi kozolci.