»Tožba je nesklepčna,« je ob koncu obravnave na koprskem sodišču sklenil sodnik Matej Papler. Odvetniki Luke Koper sodnika niso prepričali, da so sploh upravičeni do tega, da so tožbo za izbris zemljiškoknjižnega dolga vložili. »Takšna odločitev nas preseneča. Pričakovali bi, da bi sodišče upnikom pomagalo, da pridejo do svojega premoženja,« je pojasnila Ajda Arnol iz odvetniške pisarne Senica, ki zastopa Luko Koper.

Ker so v Luki Koper prepričani, da je vpisani zemljiški dolg fiktiven in da ga je vpisal Robert Časar sam, so se odločili tožiti Časarja za izbris. Med pripravljalnimi vlogami, ki jih je Časarjev odvetnik Daniel Planinšec v odgovorih na tožbo posredoval na sodišče, je bilo mogoče razbrati, da je Časar dolg prenesel na ženo Ksenijo Sedmak Časar in njenega očeta Franca Sedmaka. Zato je luška odvetnica včeraj tožbeni zahtevek poskušala razširiti še na njiju, vendar sodišče temu ni ugodilo.

Na sodišču se je izpostavilo predvsem vprašanje, kje sploh je zemljiškoknjižno pismo in kdo ga ima. Sodnik Papler je pojasnil, da on tega v tem postopku sploh ne more ugotavljati in da bi bilo morda smiselno počakati odločitev višjega sodišča, ki odloča o pritožbi, ali sta Robert Časar in nepremičninar Marjan Mikuž dejansko oškodovala Luko Koper za 2,9 milijona evrov v zadevi Orleška gmajna. Dokler zadeva ni pravnomočna in ni izvršbe, je vprašanje, ali je Luka Koper sploh upravičena, da terja izbris zemljiškoknjižnega dolga.

»Seveda vem, kdo je imetnik pisma, saj sem vendar Časarjev odvetnik. Vendar vam tega ne smem povedati,« je na naše vprašanje odgovoril Daniel Planinšec. Z odločitvijo sodišča je zadovoljen. tt