Trgovska veriga Spar Slovenija je lani dosegla 732 milijonov evrov prihodkov, kar je bilo za tri milijone evrov manj kot leto pred tem. Koliko je znašal čisti dobiček, še ni znano, po neuradnih podatkih pa manj kot 20 milijonov evrov. Za predstavo, leta 2014 je Spar dosegel 17,6 milijona evrov čistega dobička.

Ena ključnih sprememb v minulem letu je širitev maloprodajne mreže s franšizami. Razen odprtja štirih novih prodajaln Spar in tako imenovanega Spar Cityja v Mariboru so lani odprli štiri franšizne prodajalne, letos pa jim nameravajo dodati še tri. Konec lanskega leta je imel Spar Slovenija v lasti 97 prodajaln, v letu 2016, ko bodo praznovali 25-letnico prisotnosti na slovenskem trgu, pa nameravajo odpreti stoto. Odkar je Spar vstopil na slovenski trg, ni nikoli posloval v rdečih številkah.

Bo Spar v Šiški naposled pridobil gradbeno dovoljenje?

Po napovedih generalnega direktorja Spara Slovenije Igorja Merviča, ki je vodenje družbe prevzel leta 1992, ko je ta imela pri nas le štiri prodajalne, bodo letos za trgovski center v Šiški pridobili dokončno gradbeno dovoljenje. Prošnjo za pridobitev gradbenega dovoljenja je Spar vložil že leta 2000, vendar so se bodisi v Mercatorju, bodisi soseda ZIL Inženiring in A-Cosmos pritožili. Zaradi dolgotrajnega postopka, ki je nenazadnje botroval izgubi dobičkov, Mervič ne izključuje vložitve odškodninskih tožb. O tem bodo dokončno odločitev sprejeli Sparovi lastniki. »Ne gre le za težave naše družbe. S podobnimi zapleti se spopadajo tudi drugi vlagatelji iz tujine,« je opozoril Mervič. Pri tem je poudaril, da so še vse vlade doslej obljubljale odpravo administrativnih ovir za tuje naložbe, nobena pa na tem področju ni naredila ničesar.

Trgovskim verigam, prisotnim v Sloveniji, je lansko leto prineslo rahel obrat poslovanja v pozitivno smer. Toda v primerjavi s trgovinami z živili je bila rast izrazitejša pri potrošnji trajnih dobrin. Padec kupne moči prebivalstva so v Sparu nadomestili z večjo učinkovitostjo pri poslovanju, predvsem pri logistiki, kjer je po pojasnilih Merviča vedno veliko manevrskega prostora za ukrepanje. Razen širitve skladišča za meso je Spar lani postavil še novo skladišče za ribe. Ta jim omogoča, da namesto pri treh ribe odkupujejo pri 14 dobaviteljih. Za eno boljših naložb v preteklosti pa je Mervič označil lastno pekarno.

V zadnjem času so v Sparu zvišali delež prodaje slovenskega sadja in zelenjave. »Pri mesu pa smo edini trgovec, ki tako po rednih kot po akcijskih cenah ponujamo izključno izdelke slovenskega porekla,« je dejal Mervič. Eden od prihodnjih načrtov Spara, ki je konec lanskega leta zaposloval 4429 delavcev, je uvedba spletne trgovine. Projekt imajo že nekaj časa pripravljen, vendar ga še niso začeli izvajati, je dodal Mervič.