Prva nagrada je tista, ki jo s svojimi glasovi za posamezen kraj, ki ga obiščemo, podeljujete vi, spoštovane bralke in cenjeni bralci. Letos so odločno največ glasov dobile Bloke, na drugem mestu so po številu glasovnic Jesenice, kraj, ki je kot tretji prejel največ glasov, tako po pošti kot z glasovanjem po spletu, pa je Šempeter - Vrtojba.

Drugo nagrado podeljujejo tuji izvidniki. Tujci, ki živijo in delajo ali študirajo v Sloveniji, ki smo jim vsak teden namenili po 180 evrov, s katerimi so obiskali določen kraj, tam prespali, pokusili lokalno hrano in si ogledali znamenitosti, za katere so izvedeli na spletu, od turističnih delavcev v samem kraju ali pa od tamkajšnjih prebivalcev. Vrstni red glede na ocene tujih izvidnikov ste lahko spremljali vsak teden, ko so po vsakem obisku ocenjevali deset različnih dejavnikov – od čistoče do gostoljubnosti, ponudbe spominkov… in tako najbrž tudi že veste, kdo so tokratni zmagovalci.

Na prvih dveh mestih so z enakim številom točk Hrpelje - Kozina in Bloke – oba kraja oziroma občini sta od tujih ocenjevalcev prejeli po 94 točk od stotih, kar pomeni, da gre za izjemno dober rezultat. Na dvodnevnem obisku oziroma v dvodnevni izvidnici v Hrpeljah in Kozini je bila Poljakinja Victoria Shnurova s soprogom Matjažem, na Blokah pa Čeh Vaclav Plecity s soprogo Vando. Le dve točki manj je od izvidnika s Filipinov Michaela Ismakuja na tretjem mestu prejela Vipava, torej 92 točk.

Tretja nagrada pa je nagrada, ki jo podeljuje strokovna komisija, tokrat v naslednji sestavi: predsednik komisije prof. dr. Janez Bogataj, člani pa Primož Žižek, Marjana Grčman, Vesna Levičnik, Petra Petan, Katja Petrovec, Duša Podbevšek - Bedrač in Vito Avguštin. Prvo mesto je pripadlo občini in kraju Hrpelje - Kozina, drugo mesto Železnikom, tretje pa Vipavi, medtem ko so se na četrto, peto in šesto mesto uvrstili Bloke, Rogatec in Straža.

V vsakem primeru čestitke vsem, ki so se odrezali najbolje, vsem drugim pa želimo, da bi čim prej odpravili napake, za katere sami vedo. Naj ponovimo del ugotovitve prof. dr. Janeza Bogataja: »Po zaslugi Dnevnikove akcije se je tudi z letošnjimi zimskimi izvidnicami pokazalo veliko nepoznavanje lastnega kulturnega in naravnega okolja v občinah, ki so jih obiskale izvidnice. Nad tem bi se morali zamisliti in pogledati, kje vse so luknje v tako imenovanem poznavanju lastnega okolja. K temu je treba prišteti pogosto zelo pomanjkljive spletne strani, odsotnost njihovih prevodov v druge jezike in zelo slabo vizualno spremljavo. Pa še nekaj: po Sloveniji se je pred leti razpredla mreža občinskih oziroma krajevnih turističnih informacijskih centrov, kar je bila v osnovi dobra ideja, njena izpeljava pa je kadrovsko in vsebinsko skoraj popolnoma zatajila, še več – večina je takrat, ko je turistov ali obiskovalcev največ, zaprta.«