Ljubljanski kriminalisti so pri preprodaji ponarejenih vstopnic za tekmo finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, ki bo v soboto, 19. marca, prijeli dva osumljenca, ki sta najprej pri pooblaščenem prodajalcu Kompasu kupila cel blok 32 pravih in veljavnih vstopnic, nato pa sta jih na za zdaj še neugotovljen način ponatisnila oziroma fotokopirala. Niti policija niti Smučarska zveza ne vesta, koliko fotokopij sta osumljenca naredila, predvidoma naj bi kopirala devet od teh 32 vstopnic, zato je smučarska zveza vse vstopnice, ki imajo teh devet serijskih številk preklicala.

Policijska uprava Ljubljana je 23. februarja od uradnega prodajalca vstopnic, se pravi Kompasa, dobila prijavo o pojavu ponarejenih vstopnic. Za to so pri Kompasu pravzaprav izvedeli od nekega občana, ki je vstopnice kupil po spletnem portalu Bolha in jih v Kompas prinesel, da bi preverili pristnost. Ponarejevalca sta po naših podatkih vstopnice sicer prodajala po precej višjih cenah od uradnih.

Izdal ju je žig

Kriminalisti so sicer kmalu ugotovili, da je črtna koda prava, da je vstopnica videti povsem pristna, da pa je na njej žig Kompasove poslovalnice. Ker na originalnih vstopnicah tega žiga ni, so takoj posumili, da s temi vstopnicami nekaj ni v redu. Prav omenjeni žig, ki je bil tudi ponarejen, je bila ključna napaka ponarejevalcev. Že dva dni kasneje so kriminalisti, očitno dobro obveščeni in vnaprej pripravljeni, na licu mesta pri sami preprodaji prijeli 35- in 38-letna moška, oba državljana Slovenije, ki sta nekemu občanu želela prodati ponarejene vstopnice. Policisti so ugotovili, da sta temu istemu oškodovancu v sredini februarja že enkrat prodala vstopnice za sobotno tekmo v Planici. Policisti so obema odvzeli prostost in pri obeh opravili še hišne preiskave. Zasegli so več pripomočkov, za katere sumijo, da sta prav z njimi ponarejala vstopnice. Osumljenca so sicer potem spustili na prostost.

Celoten postopek še poteka, a je policija pohitela z javno objavo informacije prav zato, da opozori vse, ki so kupili ponarejene vstopnice, da z njimi na tekmo v Planico pač ne bodo mogli. »Hkrati želimo še enkrat več opozoriti, da naj ljudje vstopnice za tovrstne športne in druge dogodke kupujejo zgolj pri pooblaščenem prodajalcu. Če pa so vstopnico že kupili preko drugih posrednikov, pa naj v izogib nevšečnostim na sami športni prireditvi, vstopnico poprej preverijo pri pooblaščenem prodajalcu,« je povedala tiskovna predstavnica PU Ljubljana Nataša Pučko.

Vstopnice preklicane

Policisti sicer nadaljujejo s preiskavo, pregledujejo tudi zasežene predmete. Po končani preiskavi bodo zoper osumljena podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo. Sumijo ju kaznivega dejanja ponarejanja in uporabe ponarejenih vrednostnih ali vrednostnih papirjev ter goljufije. Za obe kaznivi dejanji jima grozi zapor do desetih let.

Ob tem so zdaj, teden dni pred tekmami v Planici, s Smučarske zveze sporočili, da so preklicali vstopnice z devetimi serijskimi številkami, ki so bile del tistega bloka z 32 vstopnicami. To pomeni, da na tekmo ne bom mogoče priti niti s pravimi vstopnicami iz te serije. Domneva se namreč, da sta nepridiprava prodala tudi te, prave in originalne vstopnice ter seveda neznano količino ponarejenih. »Z nobeno od teh vstopnic v soboto ne bo mogoče na prireditev. Vse, ki vstopnic niste kupili na uradnem prodajnem mestu, se pravi v poslovalnicah Kompasa in partnerskih agencij ter Eventima, pozivamo, da pristnost vstopnic preverijo v najbližji Kompasovi poslovalnici. Vsak primer bomo obravnavali posebej in se na podlagi tega, ali gre za pravo ali ponarejeno vstopnico, odločili, ali bomo izdali novo ali pa pač žal oškodovancu razložili, da gre za ponarejeno in povsem neuporabno vstopnico,« je pojasnil Tomi Trbovc, tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije.

Po naših podatkih se je na policijo že zdaj obrnilo precej ljudi, ki so vstopnice kupili po Bolhi in so potem že sami v Kompasu ugotovili, da gre za ponaredke. Nauk zgodbe je torej povsem jasen – ne kupujte vstopnic po Bolhi in od nepooblaščenih prodajalcev. Naj ob tem dodamo, da so sobotne in nedeljske tekme v Planici že zdavnaj razprodane.