Ekipa beguncev bo v Braziliji nastopala pod olimpijsko zastavo, zaenkrat pa se za uvrstitev vanjo poteguje 43 športnikov. »Z ustanovitvijo ekipe želimo poslati sporočilo upanja vsem beguncem po svetu. Ekipa bo v Riu obravnavana identično kot vse ostale,« je sporočil prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

Posamezniki bodo izbrani na podlagi športnih kriterijev, prav tako pa bodo s strani Združenih narodov morali imeti potrjen status begunca. »Ekipo bo na koncu sestavljalo med pet in deset športnikov. Veliko bo odvisnega od uspešno opravljenih kvalifikacij,« je povedal Bach in dodal, da bodo sredstva za pripravo na tekmovanje priskrbel olimpijski komite.

Ekipa bo, tako kot vse ostale, prebivala v olimpijski vasi, na otvoritveni slovesnosti pa bo na stadion vkorakala kot predzadnja, pred gostiteljico iger Brazilijo.

Virus zika iger naj ne bi ogrozil

Tako organizatorji kot Mednarodni olimpijski komite se sicer 155 dni pred pričetkom iger soočajo s številnimi težavami. Največjo še vedno predstavlja virus zika, ki je nevaren zlasti za nosečnice, ki ob okužbi tvegajo, da se jim rodi otrok z možganskimi okvarami.

Kot poroča BBC, Mok še naprej dosledno upošteva navodila Mednarodne zdravstvene organizacije (WHO), ki pa zatrjuje, da bo nevarnost za okužbo v času olimpijskih igre zaradi nastopa zimskega časa močno upadla. Direktor za komunikacijo pri gostiteljih iger Mario Andrade je sicer dejal, da bodo vse sobe v olimpijski vasi opremljene s klimo, prav tako pa bodo atletom svetovali, da ne odpirajo oken.

»Zika je premikajoča se tarča. Gre za globalno tragedijo, še posebej za ženske in nosečnice. A gledano s širšega vidika, virus po zagotovilih WHO naj ne bi predstavljal pomembnega dejavnika,« je še povedal Andrade.

Slaba prodaja vstopnic zaenkrat še ne povzroča zaskrbljenosti

Strah pred okužbo z virusom zika kot tudi politične napetosti v državi in slabša gospodarska klima pa so bržkone vplivale tudi na prodajo vstopnic za olimpijske igre. Od 7,5 milijona izdanih kart so jih zaenkrat namreč uspeli prodati manj kot polovico. Za primerjavo – na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu so že več mesecev pred pričetkom športnega spektakla prodali kar 96 odstotkov od 8,2 milijona vstopnic.

»Glede tega nimam skrbi. Brazilci za razliko od Britancev ali Nemcev vstopnic običajno ne kupujejo tako zgodaj. Ne dvomim, da se bo število prodanih vstopnic povečalo, ko bo napočil čas za to.« je zatrdil prvi mož Mok.