Kljub eksplozivnem širjenju in novim ugotovitvam ameriških znanstvenikov, da se virus zika ne prenaša zgolj s pikom komarja, temveč tudi prek spolnih odnosov, Mednarodni olimpijski komite verjame, da izvedba olimpijskih iger ni ogrožena.

Kot je v ponedeljek v Los Angelesu zatrdil predsednik Mok Thomas Bach, bodo tako atlete kot obiskovalce v Riu de Janeiru avgusta pričakale ugodne razmere. »Smo v stalnem stiku s Svetovno zdravstveno organizacijo, organizacijskim komitejem olimpijskih iger in brazilskimi oblastmi. Storili bomo vse, da zdravje športnikov in obiskovalcev ne bo ogroženo,« je obljubil Bach.

Navzlic temu vodja kabineta brazilske predsednice Dilme Rousseff, Jack Wagner, že poziva, da v Brazilijo in na olimpijske igre ne odpotujejo nosečnice, saj naj bi obisk države zaradi virusa predstavljal previsoko tveganje. »Tveganje, za katerega trdim, da je resno, se nanaša predvsem na nosečnice. Tudi zato je priporočljivo, da se izognejo potovanju v Brazilijo.«

Pri Olimpijskem komiteju se sicer želijo izogniti širjenju nepotrebne panike in mednarodno javnost pomirjajo tudi s trditvami, da bo grožnja avgusta bistveno manjša, saj največji porast okužb z virusom v Braziliji beležijo med decembrom in februarjem, ko nastopi deževno obdobje in je populacija komarjev največja, medtem ko naj bi se od aprila dalje stanje že začelo normalizirati. »Že julija se pričakuje, da do izbruha bolezni ne bo več prihajalo,« je zatrdil vodja zdravstvene službe za Rio 2016 João Grangeiro.

Čeprav splošni simptomi bolezni (glavobol, izpuščaji in povišana telesna temperatura) prizadenejo zgolj 20 odstotkov okuženih, so pri WHO v v ponedeljek razglasili nevarnost za javno zdravje po vsem svetu. Virus se je namreč do sedaj razširil v 13 držav Severne in Južne Amerike in tudi v Afriko in Azijo. V primeru najbolj črnega scenarija pa bi se lahko po ocenah WHO zgolj v obeh Amerikah z njim okužilo med tri in štiri milijone ljudi.