Slovesnega odprtja se je v vlogi otvoritelja udeležil predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki je skupaj z doc. dr. Marjano Šijanec Zavrl, članico uprave za raziskovalno dejavnost na Gradbenem inštitutu ZRMK, podelil priznanji znak kakovosti v graditeljstvu. Letošnja dobitnika priznanja sta podjetji Jelovica okna iz Škofje Loka in AJM iz Kozjaka nad Pesnico. Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG) je neobvezni okoljski certifikacijski znak in blagovno storitvena znamka. Označuje izdelke, naprave, tehnologije in storitve s področja graditeljstva v Sloveniji, ki izpolnjujejo visoke, strokovno pripravljene in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti, proizvajalec ali izvajalec storitve pa mora zagotoviti kakovost v razvojno-tehnološkem procesu in si prizadevati za poslovno odličnost. Pri ocenjevanju se preverjajo še okoljski, družbeni in ekonomski vidiki.

22.000 kvadratnih metrov razstavnih površin

Sejem je v imenu organizatorja, Gospodarskega razstavišča, predstavil njegov direktor, mag. Iztok Bricl: »Že 54. sejem Dom smo letos zgradili na 22.000 kvadratnih metrih razstavnih površin v vseh dvoranah Gospodarskega razstavišča in še treh montažnih na zunanjih površinah. Vanje se je pred nekaj dnevi s svojo ponudbo za dom, gradbeništvo in stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo in varovanje ter urejanje okolice za slab teden vselilo 548 podjetij iz 32 držav. Za obiskovalce so pripravila posebne sejemske popuste, nasvete iz prve roke, od proizvajalcev, in primerjalno ponudbo zadnjih trendov ter novosti. Če strnemo: sejem je pregled nad vsem, kar obstaja pri nas na področju graditeljstva.«

Bogat obsejemski program

Bogat obsejemski program letos organizirajo Gradbeni inštitut ZRMK, Lesarski grozd pri Gospodarski zbornici Slovenije ter Društvo inženirjev in tehnikov lesarstva Ljubljana s partnerji. V šestih dneh se na sejmu odvije več kot 130 predavanj, delavnic, svetovanj in posvetov. Še posebno aktualno je letos svetovanje glede energetske izkaznice stavb, skoraj ničenergijskih hiš, sanacije objektov za posledicami naravnih nesreč, vedno znova pa tudi konkretni odgovori na vprašanja glede gradnje, prenove, energetskih rešitev ali nakupa naprav. Brezplačno individualno strokovno svetovanje za obiskovalce poteka vsak dan od 10. do 18. ure.