Po 18 krogih od skupno 26 v rednem delu tekmovanja imata oba kluba enak izkupiček: po 17 zmag in en poraz. Velenjčani so klonili na medsebojnem derbiju oktobra lani v Zlatorogu (28:24), Celjani pa v istem mesecu na gostovanju v Mariboru (27:29). Pred današnjim dvobojem sta se kluba odločila za novost – skupen medijski nastop. Skupaj sta pripravila nekaj sporočil za javnost (z izjavami igralcev in klubskih predsednikov ter fotografijami), a prijateljsko ozračje bo vsaj začasno zamrznjeno v Rdeči dvorani. Ker se vse točke iz rednega dela prenašajo tudi v končnico, ima današnja tekma še večji pomen in vrednost, zato se obeta vsaj manjša »rokometna vojna«.

Gorenje je v tej sezoni zapravilo že tri od štirih možnosti za lovoriko, zato mu ostaja le državno prvenstvo. V superpokalu so bili za Velenjčane usodni Celjani (27:29), prav tako tudi v šestnajstini finala pokala Slovenije (30:25), v pokalu EHF pa danski Holstebro. A po trenerski zamenjavi (Gregorja Cvijiča je nasledil Marko Šibila) naj bi se krivulja le obrnila navzgor, kar potrjujejo tudi besede novega kapetana Staša Skubeta. »Tekma s Celjani prihaja za nas ob pravem času, saj smo z novim trenerjem in novim zagonom začeli igrati bolje. Vidi se, da je energija med nami, tako na treningih kot tekmah, dobra. Verjamem, da bo Rdeča dvorana razprodana in da bomo končno le prekinili črni niz neuspehov proti Celjanom,« se nadeja Staš Skube, ki je kapetanski trak prevzel od Nika Medveda in ki po sezoni odhaja v madžarski Pick Szeged.

Skubetove besede o črnem nizu se nanašajo na statistiko medsebojnih tekem, na katerih so Celjani nazadnje izgubili decembra 2013, nato pod vodstvom trenerja Branka Tamšeta zmagali 12-krat zapored, zadnji poraz v pokalu decembra lani pa je odnesel trenerja Cvijiča. A če imajo v celjskem taboru zaradi statistike veliko razlogov za navdušenje, jih je manj zaradi zdravstvenega biltena. Že nekaj časa sta na bolniški Marko Dujmovič (rame) in Arthur Patrianova (udarec v dimlje), z virozo sta se že prejšnji teden borila Ivan Gajić in Povilas Babarskas, virus je zdaj v posteljo položil še kapetana Luka Žvižeja.

Največ težav pa ima organizator igre Miha Zarabec. Na sobotni tekmi lige prvakov proti Flensburgu – že pred njo je imel tudi vročino – je dobil močan udarec v predel reber (natrgana bočna mišica), a poškodba le ni najhujše narave. Zato ta teden ne bo treniral, ampak le igral. Za Celjane, ki so v peklenskem tekmovalnem ritmu, je nujno potreben, kajti po Flensburgu jih danes čaka derbi v Velenju, v soboto pa v Zagrebu odločilna tekma v ligi prvakov. Trener Branko Tamše postavlja Gorenje v vlogo favorita: »Velenjčani imajo mir, vsak teden le eno tekmo v domači ligi in se lahko v miru pripravljajo na nas. So v dobri formi, kar so potrdili tudi s sobotno zmago v Mariboru, proti nam, ki smo igralsko zelo razredčeni, pa igrajo doma. A vseeno bomo storili vse za nadaljevanje tradicije uspehov na medsebojnih tekmah.«