Ko je violinistka Vanessa Mae junija 2005 uzrla pročelje Grand hotela Union in videla le štiri zvezdice, ni želela izstopiti iz svojega avtomobila, je enega od mnogih spominov na slavne goste hotela delila Anita Grbić, vodja marketinga Union hotelov, pod okriljem katerih delujejo Grand hotel Union, Grand hotel Union Business, hotel Lev in Central hotel. Maejevi so morali nato kar nekaj časa pojasnjevati, da v Ljubljani pač ni hotela s petimi zvezdicami, in jo prepričevati, naj si ogleda hotel, da je na koncu le pristala.

Clinton se je založil z rogaškim kristalom

Hotelirji so od svojih gostov vajeni že vsakršnih posebnih prošenj in celo zahtev. Direktor hotela Slon Gregor Jamnik je povedal, da so na primer igralki Kate Upton morali za 14 dni in 24 ur na dan dati na razpolago hotelskega kuharja. Njeno osebje je hotelu celo vnaprej poslalo seznam igralkinih prehranjevalnih navad in menije. Posebne prehranjevalne zahteve je imela tudi angleška nogometna reprezentanca, ki je lansko leto na Stožicah igrala proti slovenski izbrani vrsti. Obisk angleških reprezentantov sicer ni bil nič posebnega, saj so nogometaši po besedah Grbićeve večino časa počivali in bili zelo mirni. Reprezentanca je zahtevala le, da je njihov kuhar ves čas sodeloval pri pripravi obrokov za nogometaše. V Slonu so morali nekdanjemu ameriškemu predsedniku Billu Clintonu priskrbeti kokakolo in hamburger. Zaradi Clintonove želje pa so v Slonu celo zunaj uradnih ur klicali Kristal Rogaška, da so posebej zanj odprli trgovino, v kateri sta nekdanji predsednik in njegova ekipa kupila velike količine njihovih izdelkov.

Mubarak si je zaželel mozaika v kopalnici

V Union hotelih še vedno dobro pomnijo tudi obisk nekdanje kraljice slovenskih src Leticie Calderon, ki je igrala Esmeraldo. »Ženske so stale pod njenim balkonom in ji mahale z robčki in rožami. Odpreti smo morali posebno sobo, kjer je hranila vsa darila in cvetje, ki so ga prinašali njeni oboževalci,« je dejala Grbićeva.

Za najvišje politične predstavnike pa mora hotelsko osebje včasih narediti precej več kot iz tujine uvoziti posebne pijače ali pripraviti jedi, ki so si jih gosti zaželeli. Za kraljico Elizabeto so denimo morali v Unionu povsem preurediti predsedniški apartma. Kopalnico tega apartmaja so leto pozneje morali preurediti po željah nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka. Veliki mozaik zlate barve še vedno krasi to hotelsko kopalnico.

A vsi slavni glasbeniki, igralci in športniki, ki so se v preteklosti mudili v Ljubljani, niso bili zahtevni. Jamnik je za primer navedel Stinga. Ob prihodu v hotel so mu dodelili predsedniško suito, ki pa jo je svetovno znani pevec zavrnil, ker je bila prevelika. Raje je vzel navadno sobo, je povedal Jamnik, ki se spominja, da se je Sting šalil z zaposlenimi v hotelu. »Jedel je kar v naši restavraciji in ni hotel imeti posebnega VIP-prostora,« je dodal Jamnik. Da se vsi slavni še zdaleč ne obnašajo zvezdniško, je potrdila tudi Grbićeva. Raper Ice-T in njegova žena Coco, ki sta lani bivala v Unionu, sta bila zelo nezahtevna gosta. »Še za prtljago nista hotela, da bi jima jo prinesli v sobo,« je navedla Grbićeva.

Za bivanje zvezdnikov v hotelu pogosto ne ve niti večina osebja

Zvezdniki se razlikujejo tudi v tem, kolikšno stopnjo zasebnosti zahtevajo od hotelskega osebja. »Vnaprej nikoli ne objavljamo, da bo kakšen zvezdnik bival pri nas. Če se želijo izpostaviti, gosti to naredijo sami,« je dejala Grbićeva, ki pa je omenila, da je včasih enostavno izvedeti, koga gostijo. »Da je v Grand hotelu Union Business nastanjena angleška nogometna reprezentanca, se je lani razvedelo zaradi avtobusa, ki je pripeljal in odpeljal nogometaše,« je v smehu povedala Grbićeva, ki pa se spominja, da so nogometni reprezentanti prijazno dajali podpise in se fotografirali s tistimi navijači, ki so jih pričakali pred hotelom. In kako sicer zagotovijo, da slovenska javnost ne izve, ko v hotelu gostijo zvezdnike? »Gostu se dodeli najmanjša možna ekipa, ki skrbi za vse njegove potrebe. Dejansko celo večina zaposlenih v hotelu ne ve, da je pri nas kakšen zvezdnik,« je razkrila Grbićeva.

Poseben izziv za hotele pa so obiski visokih politikov, ki jim je treba zagotoviti še varnost. »Pred prihodom najprej slovenski varnostni organi preverijo ves hotel ali nadstropje (odvisno od pomembnosti), naredijo protieksplozivni pregled sobe in jo nato do prihoda zapečatijo,« je Jamnik opisal nujne varnostne ukrepe. Večina politikov ima s seboj tudi lastne varnostnike, ki navadno bivajo v sobi poleg političnega pomembneža in so povezani s slovenskimi varnostnimi organi. Še celo čiščenje sob teh gostov zahteva poseben protokol, je povedal Jamnik in pojasnil, da varnostniki prek slovenskih kolegov sporočijo, kdaj lahko sobarica ali kdo drug od osebja vstopi v sobo. »Včasih se tudi zgodi, da takšne goste in njihovo spremstvo nastanimo v en del hotela, da so vsi na enem mestu. V tem primeru druge goste preselimo v druge dele hotela,« je povedala Grbićeva.