Namesto da ves denar potrošite za pohištvo, ki ne zdrži dolgo, izberite kakovostne izdelke, ki vam bodo služili še dolga leta, svetujejo notranji oblikovalci. Dobro premislite, kako boste določeno pohištvo uporabljali danes in kako kasneje. Naj z vami raste, zato naj bo brezčasno in večnamensko. Preden ga kupite, se vprašajte: Ali mi je všeč? Ali mi bo všeč tudi čez pet let? Ali je kakovostno izdelano, Ali je preveč trendovsko? Ali je vsestransko? Splača se porabiti nekaj več denarja (in časa za izbiranje) za tiste pohištvene kose, ki vam bodo služili še dolga leta.

Predstavljamo vam deset pohištvenih kosov, ki jih oblikovalci notranje opreme označujejo kot najboljšo naložbo.

Sedežna garnitura

Sedežna garnitura je pohištvo, ki bo z vami vsaj desetletje in še dlje, zato se odločite za resnično kakovosten izdelek z izjemno trpežno prevleko. Raje ne izberite vzorčaste. Nevtralni odtenki se vam zdaj zdijo morda nekoliko pusti, toda čez čas, ko se bosta vaš okus in navdušenje nad nekaterimi barvami spremenila, boste zadovoljni s svojo izbiro. Mnogo lažje je zamenjati okrasne blazine in prepleskati zidove ter tako ustvariti barvne poudarke, kot pa dati garnituro preobleči ali kupiti novo.

Nasvet: Raje odštejte nekoliko več in si privoščite prevleko iz usnja ali umetnega semiša, ki ju je mnogo lažje čistiti kot tkanine, pa še dolgotrajnejša sta.

Garderobna omara

To je pohištvo, pri katerem kakovost zaradi nenehnega odpiranja še posebno pride do izraza. Izberite garderobno omaro, ki se sklada z drugim pohištvom v prostoru, kamor jo boste postavili. Sodobne omare ponujajo neskončne možnosti notranje razporeditve za kar najbolj urejeno hranjenje garderobe: police, obešala, košare … Svetilke na vrhu poskrbijo, da imate odličen pregled nad njeno vsebino.

Nasvet: Če ste v prostorski stiski, vam priporočamo vgradne omare, ki lahko zapolnijo sleherni centimeter praznega prostora – tudi pod poševno steno. Če pa imate prostora več kot dovolj, si omislite garderobno sobo, prostor, ki je v podaljšku spalnice ali dnevne sobe namenjen samo garderobi.

Postelja

Če so študentska leta že za vami, potem nimate nobenega izgovora, da še spite na izvlečni postelji, postelji za goste ali celo na kavču. Postelja je eden od najpomembnejših, če ne celo najpomembnejši kos pohištva, ki nam lahko podari ali odvzame krepčilni spanec. Tehnologija je tako napredovala, da danes obstajajo raznovrstni posteljni sistemi, ki nam ponujajo počitek kot na oblaku. Ne glede na to, kakšen stil postelje vam je ljub, izberite kar najbolj kakovostno ležišče ter tako vložite v svoje zdravje.

Nasvet: Moderne so postelje s poudarjenim posteljnim vzglavjem. Tega lahko, če ste vešči ročnega dela, izdelate tudi sami, sicer pa ga naročite pri mizarju. Material, barvo in velikost vzglavja lahko spreminjate in tako vedno znova osvežujete podobo spalnice.

Jedilna miza

Jedilna miza, ob kateri se zbere vsa družina, je ponovno obvezen del kuhinje ali skupnega kuhinjskega in bivalnega prostora. V manjših prostorih lahko jedilna miza služi tako kot prostor za obedovanje kot tudi za delo in prostočasne dejavnosti. Postane lahko tudi pult, na katerega odlagamo hrano in posodo. Če jo opremite s kolesci, je še bolj vsestranska, saj jo odpeljemo v tisti prostor, kjer jo tisti hip potrebujemo.

Nasvet: Izberite jedilno mizo iz masivnega lesa, ki jo boste še dolgo uporabljali. Če je njen dizajn preprostejši, videz jedilnega prostora popestrite z zanimivimi stoli (izberete lahko različne stole), steklenino ali visečo svetilko.

Predalnik

Predalnik je univerzalen kos pohištva. Služi nam lahko kot odlagalna mizica za pošto in ključe v predsobi, stojalo za televizor ali priročna nočna omarica ob postelji. Lepo oblikovan ali starinski predalnik lahko postane osrednja točka dnevnega prostora, okoli katerega razporedimo drugo pohištvo.

Nasvet: Poiščite predalnik, ki ni preveč globok (manj kot 60 centimetrov), tako da ga lahko po želji prestavite tudi v ožje prostore, kot so predsobe in veže.

Pisalna miza

Vsakdo potrebuje prostor, kjer lahko uporablja računalnik, piše ali razvršča račune. Pisalna miza se lahko zlije z drugo opremo v prostoru ali pa je tako vpadljiva, da že sama po sebi predstavlja posebno dekoracijo. Od vaših želja je odvisno, ali se odločite za sodoben ali starinski dizajn – izberite tistega, ki se najbolje sklada z drugo opremo. Pisalno mizo lahko uporabite tudi kot konzolno mizico, na kateri stoji svetilka, mizico za predsobo ali kozmetično mizico.

Nasvet: Skrijte zmešnjavo kablov, ki se vijejo od računalnika, tiskalnika, zvočnikov itd. s sistemom za urejanje kablov, ki ga pritrdite pod pisalno mizo.

Svetilke

Razsvetljava spremeni dojemanje prostora in navidezno poveča majhne prostore. Vsaka soba mora imeti več virov svetlobe: od stropne svetilke in namiznih lučk do stoječe svetilke in svetilke nad delovno površino. Svetilke so za sobo kot nakit za oblačila, zato bodite drzni in se poigrajte z dizajnom!

Nasvet: Starinarnice, bodisi prodajalne bodisi trgovine na spletu, so odlična možnost, da najdete idealna svetila za svoje stanovanje. Morda boste morali odšteti nekoliko več, kot bi v trgovini, vendar dobro narejena in unikatna vintidž svetilka odtehta takšen vložek. Če ljubite sodoben dizajn, pa pobrskajte po salonih notranje opreme, kjer boste našli čudovita svetila.

Usnjen naslonjač

Dober klubski stol bo prestal preizkušnjo časa in bo z leti ter z rabo postal celo boljši. Usnjen naslonjač v klasičnem stilu se lepo poda tako v sodobno kot tradicionalno urejeno stanovanje, postavimo pa ga lahko v kateri koli prostor: dnevno sobo, knjižnico, domačo pisarno ali spalnico.

Nasvet: Izognite se usnjenim naslonjačem, ki so preveč trendovski ali izrazito posebnega dizajna, ker niso tako vsestranski in jih težje prestavljamo iz enega v drug prostor. Najprimernejše je temno usnje, medtem ko vam svetlih barv ali barvanega usnja ne priporočamo.

Izvirne umetnine

Pozabite na uokvirjene posterje in raje začnite ustvarjati lastno umetniško zbirko. Izvirna umetniška dela študentov in drugih neuveljavljenih umetnikov so lažje dostopna kot umetnine priznanih avtorjev. Kupite nekaj manjših slik, ki jih obesite v skupini, ali pa se odločite za eno ali dve veliki umetniški sliki. S takšnim umetniškim poudarkom je vsak prostor videti razkošnejši.

Nasvet: Ko boste naslednjič obiskali katero od svetovnih prestolnic, na sejmih poiščite izdelke lokalnih umetnikov, le-ti pa umetnine turistom včasih prodajajo tudi sami. Za malo denarja lahko dobite čudovite slike, grafike, kipce …

Nekaj nepričakovanega

Vsak interjer potrebuje piko na i, dodatek, ki je kot češnja na torti. To je lahko nekaj, kar odseva našo osebnost, nam pripoveduje zgodbo ali ustvarja poseben poudarek, kot je na primer babičina ali prababičina »singerica«, mamin legendarni leseni stol rex ali zbirka porcelanastih okraskov, ki ste jih podedovali po teti.

Nasvet: Konvencionalno pohištvo je lahko precej neosebno, zato posebni kosi opreme poskrbijo, da prostor odseva vašo osebnost in stil.

Sponzorirana povezava: http://www.izi-mobili.si/