Dnevna soba je osrednji prostor vsakega stanovanja, v kateri poteka dobršen del našega življenja. Tu se družimo z družinskimi člani, se ukvarjamo s prostočasnimi dejavnostmi, gledamo televizijo, gostimo prijatelje … Če imamo malo prostora, je vanjo težko umestiti vse pohištvo, ki bi ga potrebovali oziroma vsaj mislite, da ga potrebujete. Pa pojdimo po vrsti.

Katero pohištvo je nujno?

Prvi in najpomembnejši korak pri urejanju majhne dnevne sobe je določiti, katero pohištvo je v njej nujno. Njeni glavni elementi so kavč ali sedežna garnitura, omara ali omarica za postavitev televizijskega aparata (in drugih multimedijskih aparatov) ter klubska mizica. Glede na razpoložljiv prostor najdejo mesto v dnevni sobi še dodatna sedišča ali stoli ter pisalna miza.

Sestav kot osrednja točka prostora

Začnite umeščati pohištvo v prostor z največjim kosom. Vsaka soba potrebuje osrednjo točko, ki je po navadi največji oziroma najdaljši kos pohištva – v našem primeru je to dnevni sestav za televizor, knjige, osebne predmete itd. Postavite ga ob najdaljšo prazno steno. Po možnosti naj ne bo tako globok kot garderobna omara, saj tako privarčujete prostor; zaželeno je, da je nizek, da prostora navidezno ne utesni. Če imate ploski televizor, vam zadoščajo plitvejše police.

Kavč naj gleda proti televizorju

Razmestite sedežno pohištvo okoli osrednje omare v naslednji postavitvi. Najdaljši kos, ki je po navadi zofa, postavite po možnosti ravno nasproti osrednje točke prostora, tako da imate dober pogled na televizor. Drugo pohištvo, kot so fotelji ali stoli, pa razmestite na vsako stran kavča, tako so postavljeni pravokotno nanj. Če hočete tudi iz fotelja gledati televizijo, ga preprosto obrnite proti njej oziroma proti omari, kjer stoji.

Priročna klubska mizica

Ne nazadnje naj v dnevni sobi najde mesto še klubska mizica. Če je med omaro in zofo ali sedežno garnituro dovolj prostora, jo postavite tja. Nanjo lahko odlagate daljinske upravljavce, knjige, revije, kozarce itd. Pri tem se prepričajte, da mizica ne ovira vašega gibanja in da mimo nje še vedno lahko pridete do sedeža. Če pa za klubsko mizico ni dovolj prostora, postavite stransko mizico ob robu zofe ali fotelja.

Vir: www.homedit.com