Na kombinaciji za alpske smučarje v Chamonixu in smuku za dekleta v italijanskem zimskošportnem središču La Thuile ni bilo vidnejšega uspeha za slovenske predstavnike. Najboljša je bila Ilka Štuhec, ki je dosegla sedemnajsti čas.

Pinturault do malega globusa

Trener za hitre discipline v slovenski reprezentanci Peter Pen je pred včerajšnjo kombinacijo izrazil upanje, da bi se vsaj enemu od njegovih varovancev uspelo uvrstiti med prvo deseterico, a so bili Slovenci v ozadju. Še najbolje se je odrezal Klemen Kosi, ki je bil 25., drugi pa so v nekoliko skrajšanem smuku poslabšali uvrstitve iz slalomske vožnje. Zmagal je domačin Alexis Pinturault, ki je vodil tudi v slalomu. Francoz je tudi osvojil mali kristalni globus, saj je bila tokratna tretja kombinacijska preizkušnja tudi zadnja. »Dosežek mi ogromno pomeni. Smuk je bil zahteven, saj moja prednost pred Jansrudom ni bila velika. Vesel sem, da mi je uspelo,« se je izpovedal Pinturault, ki je slavil dvanajstič v svetovnem pokalu.

Slovenski trener Peter Pen je takole povzel dogajanje v Chamonixu: »Slalom je deloval enostavno, a je bil težji. Zelo dobro sta odpeljala Hadalin in Hrobat. Imela sta dobri izhodišči, Kosi pa ni bil pravi od prvega zavoja. Če žirija ne bi zamenjala voženj (tokrat je bil slalom pred smukom, op. p.), ne bi mogli izpeljati tekme. Žal mi je, da Kline ni mogel odpeljati smuka, Čater je bil soliden tudi na slalomu. Smuk je bil zelo enostaven in skrajšan, kjer pa z materialom nismo bili na tako visoki ravni, da bi lahko kaj naredili, zato ne morem biti zadovoljen. To se je videlo iz vesolja, v zadnjih najslabših petih časih na smuku so bili štirje Slovenci. Ampak to se zgodi, enkrat naredi napako tekmovalec, enkrat serviser, enkrat trener, a na tej ravni naj se to ne bi dogajalo.« Alpski smučarji se bodo danes (12.15) pomerili še v smuku.

Brezavšček: Premalo treninga

V La Thuileju je prva favoritinja Lindsey Vonn odstopila po manj kot minuti smuka. Njen spodrsljaj je izkoristila Švicarka Lara Gut, ki je z zmago prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. To je bila njena šesta zmaga v tej zimi in osemnajsta v karieri. »Tokrat sem izgubila vse, a se bom borila še naprej. Vse se lahko hitro spremeni, moj cilj ostaja osvojitev velikega kristalnega globusa,« je komentirala Lindsey Vonn.

Kot smo že omenili, se je Ilka Štuhec uvrstila na sedemnajsto mesto, Vanja Brodnik je bila 25., Maruša Ferk je prismučala na rep trideseterice. Trener hitrih disciplin Aleš Brezavšček je Brodnikovo in Ferkovo posebej pohvalil, saj sta nastopili v zahtevnih pogojih. »Vidljivost je bila strašansko slaba predvsem v spodnjem delu proge. Štuhčevi je uspela najboljša vožnja, odkar smo v Italiji, čeprav ji tukajšnja proga ne leži najbolje. Slovenskim tekmovalkam se pozna, da premalo treniramo smuk, a prišel bo dan, ko bo drugače.« Dekleta danes čaka nova smukaška preizkušnja (10.45), jutri pa še superveleslalom (11.15).