Župan mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič poslal predlog, naj njeno ministrstvo znamenito goriško vilo Rafut prenese v last ministrstva za kulturo. Meni, da bi jo slednje lahko uvrstilo na seznam najbolj ogroženih in najkakovostnejših enot kulturne dediščine in našlo denar za njeno obnovo.

Dosedanji lastnik, ministrstvo za izobraževanje, že od jeseni v okviru javnega poziva išče zasebnega vlagatelja, ki bi bil pripravljen krepko sodelovati pri tri milijone evrov vredni obnovi. Ker zanimanja ni, so razpis podaljšali do konca marca. Lokalna skupnost je medtem našla drugo rešilno bilko in upa, da bi se denar za obnovo našel v malhi kulturne ministrice ali, bolje rečeno, v okviru nastajajočega zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe v kulturi.

Vilo Rafut z razglednim stolpom v neoislamskem slogu je na južnem pobočju Kostanjevice v bližini slovensko-italijanske meje dal zgraditi arhitekt Anton Laščak. Zaradi izrednih kulturnih, zgodovinskih, krajinskih in vrtno-arhitekturnih lastnosti je vila razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, sam Rafutski park, v katerem stoji, pa je varovan kot naravna vrednota državnega pomena. Vila je edina neoislamska arhitekturna mojstrovina v Sloveniji, a se ji ne piše dobro. Vse dosedanje pobude za njeno obnovo in oživitev, ki jih ni bilo malo, so namreč propadle.