Inovativnost ne pomeni, da je nekdo izumil nekaj povsem novega. Najpogosteje gre za nadgradnjo že obstoječih izdelkov. Prav tako ni nujno, da so izumi tehnološko tako napredni, da bi si jih lahko zamislili le strokovnjaki računalništva ali podobnih strok z veščinami, ki jih večina med nami nima. Med najkoristnejše in najbolj razširjene inovacije še vedno sodi preprosta sponka za papir britanskega podjetja Gem iz 70. let 19. stoletja, ki pa ni bila patentirana.

Rešitev za obstoječe težave

Kot v primeru preprostega izuma sponk je bil tudi pri slušalkah twistear vodilni vzgib, najti rešitev za obstoječe težave. V podjetju Gem so se verjetno mučili z veliko količino listov papirja, gorenjski izumitelji inovativnih slušalk pa so imeli težave, ki so znane skoraj vsem uporabnikom žičnih slušalk.

Kadar nehamo poslušati glasbo na svojih prenosnih napravah ali pa prekinemo telefonski pogovor, žične slušalke najpogosteje pospravimo v žep. Ker pri tem nismo najvestnejši, pa se naslednjič, ko jih izvlečemo iz žepa, soočimo z zapleteno zmešnjavo zavozlane žice. Že res, da gre za problem, nad katerim se razburjamo predvsem zato, ker smo razvajeni zaradi lagodja življenja v prvem svetu, a zakaj ne bi svojega že tako lagodnega življenja osvobodili še ene majhne nadležnosti? Še posebno ker nam zavozlane slušalke ne načenjajo zgolj potrpljenja, temveč se med vozlanjem lahko poškoduje tudi stik. Ko se zgodi to, lahko slušalke zgolj še vržemo v smeti.

Dvojni navoj

S podobnimi težavami zapletanja žic so se v preteklosti soočali tudi uporabniki drugih žičnih naprav. V spominu ostajajo predvsem miške. Ker so problem zapletanja žičnih mišk že pred časom rešili s sistemom za navoj, se je podobna rešitev uporabila tudi za slušalke. A kar je bilo odlično za žične miške, ni bilo povsem zadovoljivo za uporabnike slušalk. Ključna razlika med miškami in slušalkami je namreč, da miško, ko jo želimo uporabiti, priključimo na računalnik, medtem ko so slušalke najpogosteje že priključene na pametni telefon v našem žepu. Zaradi te razlike je enojni navoj, ki obe strani žice (stran z USB-vtičem in stran z miško) sočasno odvija in navija, povsem uporaben za miške, v primeru slušalk pa ponuja zgolj dodatno priložnost, da se stran z vtičem v žepu kljub inovativni rešitvi še vedno zapleta.

Nadgradnja, ki jo ponuja inovacija z Gorenjskega, namesto enojnega navoja slušalkam dodaja dvojni navoj. S slednjim lahko uporabnik samostojno povleče žico vtiča ali slušalk, kar odpravlja nezaželene zaplete in omogoča aktivnosti primeren nadzor dolžine žice.

Zanimanje za patentirani izdelek medtem že preverjajo na platformi za množično financiranje kickstarter. Kljub precej ugodni ceni pa bi njihov uspeh znalo otežiti dejstvo, da se za precej podobno ceno na spletu že dobi dovolj dobre brezžične slušalke. Te problem zapletanja in kvarjenja žic odpravljajo v celoti. Seveda pa ob tem odpirajo povsem nov problem slušalk na baterije.