Maruša Ferk sodi med najbolj optimistične slovenske smučarke pred nadaljevanjem svetovnega pokala v Crans Montani. Smučarka z Blejske Dobrave je bila namreč na edini alpski kombinaciji v sezoni četrta. V nedeljo bo imela 27-letna športnica sijajno priložnost za potrditev rezultata iz Val d'Isera. Poleg tega je v primerjavi z decembrsko preizkušnjo krepko izboljšala točke FIS.

Maruša Ferk se je namreč sredi januarja odločila za drzno potezo ter po slalomu v Flachauu takoj odpotovala v Južno Korejo, kjer jo je že čez dobra dva dneva čakal prvi od dveh slalomov za pokal Daljnega vzhoda. Na obeh preizkušnjah v Jisanu je zmagala ter si krepko izboljšala startni položaj. »Mnogi so mi dejali, da sem se odločila za preveč tvegano taktiko, a se mi je izšlo. Izboljšala sem startno številko, tako da bom na slalomskih tekmah svetovnega pokala startala takoj za najboljšo trideseterico. To pa je cilj, ki sem si ga zadala za to sezono, ko se vračam po poškodbi,« pravi Maruša Ferk.

Ilka Štuhec odlična na treningu

Zadnja ženska smukaška preizkušnja je bila v Crans Montani predlani. Tedaj je šlo za prvo tekmo po olimpijskih igrah v Sočiju, zato je bila glavna zvezdnica najuspešnejša alpska smučarka iger Tina Maze. Olimpijska smukaška prvakinja je bila na smuku tretja. Zanimivo je, da sta jo ugnali le tekmovalki, ki v tej sezoni prav tako ne tekmujeta. Zmagovalka Avstrijka Andrea Fischbacher je končala športno pot, njena rojakinja Anna Fenninger pa je poškodovana. Podatek, ki le kaže, kako je v tej sezoni osiromašena konkurenca v hitrih disciplinah, v katerih Američanka Lindsey Vonn praktično nima konkurence. Včeraj so imeli organizatorji ogromno težav pri izpeljavi skrajšanega treninga, na katerem je blestela Ilka Štuhec, ki je zaostala le za Laro Gut.

»Sezona se je prevesila v drugo polovico in od nje pričakujem še veliko. Verjamem, da se mi bo prej ali slej na tekmi vse sestavilo,« pravi Ilka Štuhec. Mariborčanka je bila predlani v Crans Montani 27., lepše spomine pa ima na tekmi svetovnega pokala pred štirimi leti, ko je bila na superveleslalomu druga in sedma. Vanja Brodnik se je minuli konec tedna prvič v karieri uvrstila med dobitnice smukaških točk. V Švici bo imela priložnost pokazati, da v Garmisch-Partenkirchnu ni imela rezultatskega prebliska.

Zadnji moški veleslalom je bil decembra v Alti Badii

Januarske visoke temperature so poskrbele, da mora marsikateri spremljevalec alpskega smučanja krepko pobrskati po spominu, da se spomni zadnje moške veleslalomske tekme svetovnega pokala. Odpadli sta namreč preizkušnji v Adelbodnu in Garmisch-Partenkirchnu. Zadnji veleslalom je bil na sporedu 21. decembra lani, in sicer paralelna tekma v Alti Badii, na kateri je tekmovalo le 32 alpskih smučarjev. Tedaj sta se na sicer izjemno atraktivni preizkušnji v Dolomitih v finale uvrstila Norvežana Kjetil Jansrud in Aksel Lund Svindal.

Žan Kranjec bo osamljeni slovenski tekmovalec na jutrišnji preizkušnji v Naebi. Najboljši slovenski veleslalomist je na petih preizkušnjah sezone za zdaj osvojil 38 točk, kar pomeni, da njegova povprečna uvrstitev na tekmah niha med 24. in 25. mestom. S takšnimi uvrstitvami finale svetovnega pokala v St. Moritzu zanj ne bo dosegljiv, bo pa imel še štiri priložnosti. Poleg Naebe še konec meseca v Hinterstoderju, na začetku marca v Kranjski Gori ter na še eni nadomestni lokaciji.

Precej bolj z odprtimi kartami igrajo moški v slalomu, kjer je smučarski svet vzljubil serijskega zmagovalca Henrika Kristoffersena. Norvežan je bil namreč na sedmih preizkušnjah poražen le enkrat. Do uspehov je prihajal na vse možne načine, na vseh različnih podlagah. Kristoffersen je še vedno v igri tudi za skupno zmago v svetovnem pokalu, ki pa se vendarle zdi precej oddaljena. Avstrijec Marcel Hirscher je namreč precej boljši v veleslalomu, predvsem pa superveleslalomu, ki bi znal odločati o skupnem zmagovalcu, če bo Kristoffersen še naprej tako suveren. Žarek upanja je na zadnji slalomski preizkušnji zasijal tudi v slovenski reprezentanci. Matic Skube se je namreč v Schladmingu šele v sedmi preizkušnji prvič uvrstil med dobitnike točk.