Stečajna upraviteljica Vida Gaberc, ki vodi osebni stečaj novinarja Vladimirja Voduška, bo na javni dražbi 8. marca prodajala 100-odstotni lastniški delež v družbi Media Holding in polovični delež nepremičnine na Ptujski Gori skupaj z zemljiščem. Izklicna cena za prodajo deleža v Media Holdingu znaša 7500 evrov, za nepremičnino na Ptujski Gori pa želi iztržiti 91.000 evrov. V prihodnjih dneh bo stečajna upraviteljica prodajala tudi 100-odstotni delež v Voduškovi družbi Publica (izklicna cena znaša 8763 evrov), eno od dveh parkirnih mest v ljubljanski Župančičevi jami in njivo v Bolečki vasi v občini Majšperk.

Uradna višina Voduškovih terjatev ni znana

Vladimir Vodušek je v osebnem stečaju že od decembra leta 2013, iz javno objavljenih podatkov na Ajpesu je razvidno, da ima terjatve do številnih upnikov – od bank in zavarovalnic do ZPIZ, ZZZS in Fursa ter nekaterih lizinških družb. Koliko je vseh prijavljenih terjatev, nam ni uspelo izvedeti, po zadnjih podatkih pa znašajo okoli dva milijona evrov. Vodušek se je v finančnih težavah znašel v začetku leta 2009, ko je od Lea Oblaka po družbi Publica odkupil 51-odstotni lastniški delež televizije Info TV in zanj menda odštel okoli 2,5 milijona evrov. Družba Publica se je kmalu zatem znašla v likvidnostnih težavah. Leta 2010 je šel Info TV v prisilno poravnavo, februarja leta 2013 pa v stečaj. V stečajnem postopku nad družbo so upniki prijavili za 2,8 milijona evrov terjatev, upravitelj Borut Soklič pa jih je priznal za 1,6 milijona evrov.

Televizijski program nekdanje Info TV zdaj oddaja podjetje TOP TV Media v lasti Voduškovega sina Dejana, Vladimir Vodušek pa je, kot je razvidno iz razvida medijev, glavni urednik.

Iščejo novega vlagatelja ali bo sprožen stečaj

Nekdanji stečajni upraviteljici Voduškovega osebnega stečaja Romani Kuhar Puc ni uspelo prodati deleža v Media Holdingu, tokrat pa ga bo na dražbi poskušala prodati še zdajšnja stečajna upraviteljica Vida Gaberc. »Pričakujem, da bo lastnik družbe ugotovil nesolventnost in sprejel ustrezne ukrepe. To pomeni, da mora izdelati poslovno bilanco in ugotoviti stanje. Če je družba nesolventna, mu stečajni zakon nalaga ukrepanje. Ali bo našel vlagatelje ali sprožil prisilno poravnavo ali stečaj,« pravi Gaberčeva. Media Holding namreč že od aprila leta 2014 ne posluje. Iz javno objavljenih podatkov je razvidno, da je družba davčni neplačnik, samo Fursu dolguje od 10.000 do 30.000 evrov. »Izklicna cena za prodajo deleža v Medi Holdingu znaša 7500 evrov, toliko je namreč osnovni kapital družbe. Cenitve nedelujoče družbe nima smisla delati, saj po mojih podatkih družba nima premoženja. Ker negativni kapital družbe znaša že čez 489.000 evrov, je to že razlog za stečaj,« meni upraviteljica. Glede prodaje polovičnega deleža Voduškove nepremičnine na Ptujski Gori dvomi, da bi zanjo iztržila več kot 91.000, češ da gre za stavbo v tretji gradbeni fazi, zgrajeno pred več kot desetimi leti. »Upam, da mi bo premoženje uspelo prodati do konca leta,« še pravi Vida Gaberc.

Vodušek je žrtev poslovne goljufije

»Za zdaj je zadeva prepuščena stečajni upraviteljici,« je na vprašanje, ali bo družbo Media Holding poslal v stečaj, odgovoril Vladimir Vodušek. Pojasnil je, da se bo po prodaji deleža odločil, kaj bo storil v prihodnje. O prodaji nepremičnin in lastniških deležev v njegovih medijskih družbah Vodušek pravi, da tega ne bo komentiral. »Vse to je povezano z nakupom deleža v Info TV oziroma s to nesrečno zgodbo s televizijo. Po nakupu se je namreč izkazalo, da je bila družba prezadolžena, imela je 2,5 milijona evrov izgube, milijon evrov leasinga in bila zrela za stečaj. Natančnega skrbnega pregleda poslovanja Info TV pa nismo delali,« je pojasnil Vodušek. Kasneje se je namreč tudi izkazalo, da so bile nepremičnine tik pred prodajo prenesene na družbe Lea Oblaka, prejšnjega lastnika Info TV. Vodušek zato meni, da si Oblak zaslužil tožbo zaradi povzročene poslovne goljufije. Povedal je še, da v družbi TOP TV Media v lasti njegovega sina Dejana le pomaga in ni zaposlen. »Zakon mi namreč dovoljuje, da lahko pomagam družinskim članom in to tudi počnem,« je še dejal Vodušek.