O napredku znanosti in razvoju inovativnih aplikacij, ki so namenjene izboljšanju kakovosti našega zasebnega in poslovnega življenja, pogosto razmišljamo, kot da sta neodvisna od političnega okolja in družbenega razpoloženja. Da je predstava lažna, razkriva tudi tokratni izum brainbit, ki na prvi pogled deluje kot še ena prismojena ideja za služenje na račun posameznikov, ki želijo meriti svoje telesne procese. Ne trdimo, da brainbit ni prismojen izum. Zanimiv se nam zdi predvsem zato, ker je glasnik novega trenda v razvoju potrošniške elektronike. Ta pa je bistveno povezan z globalnimi premiki na področju legalnosti marihuane in njene sprejemljivosti pri uporabi v zdravstvene, a tudi rekreativne namene.

Naprava, ki spremlja možganske procese

Brainbit na prvi pogled ni videti nič posebnega. Pravzaprav gre zgolj za nadgradnjo številnih že videnih inovacij zadnjih let, ki so se namnožile ob izbruhu popularnosti pametnih naprav za nošenje. Med najbolj priljubljene sodijo razne pametne zapestnice in podobne naprave, ki merijo uporabnikov srčni utrip, število prehojenih kilometrov, kakovost spanca in številne druge domnevno koristne podatke. Prva razlika med brainbitom in naštetimi napravami je, da brainbit spremlja možganske procese.

Če ste bili do podobnih inovacij zadržani že v preteklosti, boste verjetno podobno menili tudi pri brainbitu. Zakaj ne bi? Povsem legitimno vprašanje, ki se postavlja, je namreč, komu in kako bi naprava za spremljanje možganskih procesov sploh koristila. Podjetje na svoji spletni strani trdi, da gre za edinstven potrošniški izdelek, ki je namenjen vsakodnevni uporabi. To mu omogoča lahek, eleganten in uporabniku prijazen dizajn. Trdijo tudi, da njihova inovacija temelji na ugotovitvah desetletij raziskav in razvoja vodilnih strokovnjakov merjenja možganske električne aktivnosti z elektrodami na površini glave (EEG). Vse to naj bi uporabniku omogočilo odločitve za izboljšanje kognitivne pripravljenosti.

Nove priložnosti z legalizacijo marihuane

Če se vam tudi ta opis zdi precej skop, naj pojasnimo, da je tak z namenom. Naprava je bila namreč izdelana v sodelovanju z drugim podjetjem PotBotics. To se ukvarja s pomočjo pacientom, ki se zdravijo z marihuano. Kot opozarja izvršni direktor podjetja David Goldstein, je to področje v številnih državah kljub legalizaciji še vedno precej neurejeno. Včasih celo ni jasno, ali gre za resnično zdravstveno pomoč ali zgolj za prikrito legalizacijo rekreativne uporabe. Med razloge za takšno stanje sodita tudi relativna neraziskanost področja in neusposobljenost zdravnikov pri svetovanju, katera od tisočih vrst marihuane bi bila najkoristnejša za posameznega pacienta in njegove posebne potrebe. Tu na pomoč stopi brainbit, ki s spremljanjem pacientovih odzivov na marihuano obljublja bolj strokovne pogovore z zdravnikom pri predpisovanju marihuane.

Razlog za skop opis primarne namembnosti naprave se medtem skriva v dejstvu, da veliki sejmi potrošniške tehnologije na trg, ki se ustvarja s širitvijo legalizacije marihuane, še vedno gledajo postrani, inovatorjem, ki so iskreni, pa so vrata do njih pogosto zaprta. Kar je lahko v tem trenutku še preveč občutljivo za velike korporacije, pa je lahko priložnost za manjše inovatorje, ki se jim odpira nov nišni trg z velikim potencialom in potrebami, ki segajo od varne uporabe marihuane do njene učinkovite proizvodnje.