Pred začetkom nove smučarske sezone se mnogi odločijo za nakup nove opreme, ob teh priložnostih pa se splača pomisliti tudi na alternativno ponudbo. Da je preskok na inovativno opremo lahko dobra naložba, se je izkazalo vsem, ki so že zgodaj presedlali s starih sulic na ukrivljene zarezne smuči. Precej dobro pa so izpadli tudi tisti, ki so dve smučki zamenjali za eno, malce širšo in postali deskarji.

Bi med smučanjem tudi pili?

Snežena pobočja so bila vselej igrišče za številne inovativne pristope. Posamezniki s poškodbami nog ali težavami gibanja se mimo nas spuščajo na monosmučeh, ki jim omogočajo smučanje med sedenjem, včasih pa naletimo tudi na posameznike, ki se zabavajo z ultrakratkimi smučmi oziroma bigfootkami.

Seveda pa niso vse inovacije zadetek v polno. Tako kot povsod drugje so tudi med smučarskimi navdušenci zgodi, da nekaterih domislic ne premislijo do konca. Rezultati so pogosto predvsem komični, včasih pa so lahko tudi nevarni. Med slednje vsekakor sodi zamisel, da bi na smuči priključili raketni pogon, kar so si pred leti zamislili avtorji BBC-jeve oddaje Top Gear, le da so namesto človeka na smuči postavili avto in ga tako spustili po smučarski skakalnici. Bolj komična, a potencialno tudi nevarna pa je ideja o smučarskih palicah, v katerih imamo spravljeno pijačo. Nevarnost te zamisli je seveda odvisna od vrste pijače in tega, s kako praznimi palicami prismučamo v dolino. Čeprav sta obe zamisli precej prismojeni, vseeno zaostajata za idejo smuči za smučanje v tandemu.

Preprost koncept, ki kliče po padcu

Se med vožnjo kolesa v tandemu ali, če ste bolj avanturistični, med tandemskim skakanjem s padalom niste nikdar vprašali, zakaj tega ni mogoče početi tudi med smučanjem? Res ne? No, nekaterim je prišlo na misel tudi to. In čeprav nam ni uspelo najti nobenega uradnega proizvajalca tovrstnih smuči, je že s površnim brskanjem po spletu možno najti precej razgibano skupnost navdušencev. Glede na starostni razpon, ki sega od zelo mladih do 60-letnikov, nas je pravzaprav začudilo, da tega športa nismo odkrili že prej.

Koncept je načeloma precej preprost. Vzamete dovolj dolge smuči in na vsako pričvrstite dvoje vezi. Za boljšo izkušnjo veterani svetujejo, da se spredaj postavi manjši smučar, da bosta oba lahko videla pred seboj. Čeprav so takšne smuči na prvi pogled videti kot idealna priložnost za predčasno končanje zimskih počitnic na urgenci, naj bi ob previdnem in usklajenem smučanju vseeno šlo. Opozarjajo pa na nenavaden občutek, ko želiš dvigniti smučko, a se ta zaradi neusklajenosti s partnerjem ne premakne. Podobnim občutkom med običajnimi smučarji velikokrat sledi groza, saj jih najpogosteje občutimo, ko si zapeljemo na lastno smučko in smo tik pred grdim padcem. Zato kljub zagotavljanju spletne skupnosti, da so takšne smuči relativno varne in zabavne, ostajamo bolj previdni in bi se z njimi namesto po Streifu raje spustili po kakšnem Kekcu ali Mojci. Vidimo pa privlačnost smuči predvsem za pare, ki radi dokazujejo svojo usklajenost. To jim bo s temi smučmi v vsakem primeru uspelo, četudi z mavcem zaradi iste smučarske nesreče.