Nekoč eden najbogatejših Slovencev Tomaž Lovše je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde v aferi Diners. »Dejstvo je, da sem izbral manjše zlo zame in za družino,« je pojasnil. Lovše bo razliko med milijonom, ki ga je položil kot varščino, in denarno kaznijo, prejel na svoj račun.

Njegov zagovornik Stojan Zdolšek je v zaključni besedi poudaril, da ni bil nikoli del tajkunskih zgodb v Sloveniji: »Drži, da je to eden redkih primerov, ko je bila škoda poravnana. Lovše je sanacijo začel se pred priporom, ki je do neke mere ogrozilo to urejanje sanacije,« je razložil. Poudaril je, da gre za enoosebno družbo, saj je bil Lovše edini lastnik Dinersa in je tako lahko oškodoval zgolj sebe. edino sebe je lahko oškodoval.

»Moj namen v gospodarski krizi ni bil družbo potopiti, temveč rešiti«

Lovše je v svoji zaključni besedi povedal, da se ni zavedal, da dela škodo sebi, saj je bil vedno lastnik svojih podjetij: »Moj namen v gospodarski krizi ni bil družbo potopiti, temveč rešiti,« je pojasnil in dodal, da prevzema svoj del odgovornosti. »Tako nisem nikomur nič dolžan,« je zaključil.

Lovše se je pod lupo preiskovalcev znašel po tistem, ko je Banka Slovenije Diners Club Sloveniji odvzela licenco, katere nosilec je bil Lovše. Razlog je bil, ker Diners ni plačeval trgovcem, teh dolgov pa naj bi se nabralo za okoli sedem milijonov evrov. Tožilstvo mu je očitalo zlorabo položaja v sostorilstvu. Tožilec Jože Kozina je na kratko predstavil obtožnico in znova poudaril, da je bila škoda neposredno po storitvi kaznivega dejanja sanirana. »S tem si je Lovše odprl drugo pot. Držal je besedo, ko je nakazal milijonsko varščino, držal je besedo, ko mu je sodišče vrnilo potni list in se ni izmikal sojenju. Zato je pogojna obsodba in denarna kazen 200 tisoč evrov primerna kazen. 50 tisoč je nakazal bolnišnici,« je pojasnil Kozina.

V kazenski ovadbi so Lovšetu očitali neporavnane obveznosti iz posojil in da ni odprodal naložb v višini šest milijonov in pol evrov, kar je Dinersu naložila Banka Slovenije. Pa tudi, da z ženo nista poravnala porabe na plačilnih karticah Dinersa, ki je znašala nekaj manj kot tri milijone in dvesto tisoč evrov.

Zaradi vsega tega je Diners Club Slovenija pred leti izgubil licenco, policija pa je poleg Tomaža Lovšeta v okviru preiskave odredbe Banke Slovenije aprila 2013 pridržala tudi Sašo Pušnika in Antona Horvatiča. Slednja dva so po 48-urnem pridržanju izpustili na prostost, medtem ko je preiskovalni sodnik zoper Lovšeta zaradi domnevne begosumnosti, ker ima status davčnega nerezidenta v Monaku in nepremičnine na Floridi ter se na splošno veliko zadržuje v tujini, odredil pripor. A je Lovše iz njega po dobrih treh mesecih odkorakal, saj je ponudil najvišjo varščino v zgodovini Slovenije – milijon evrov v gotovini. Tožilec Jože Kozina odločitvi sodišča ni nasprotoval, saj se je takrat prvič v njegovi karieri zgodilo, da je bila škoda odpravljena še v predkazenskem postopku.

Lovše škodo odpravil še pred aretacijo

Lovše je namreč še pred aretacijo avgusta 2013 julija istega leta z Diners Clubom International sklenil pogodbo, ki je omogočila poplačilo vseh prodajnih mest, prezaposlitev zaposlenih in tudi vzpostavitev poslovanja pri novem imetniku franšize. S to pogodbo so se dogovorili, da se poplačajo vse obveznosti oseb, povezanih z Lovšetom, sam pa je moral prispevati šest milijonov evrov, s katerimi je poplačane terjatve odkupil od Diners Cluba International.

Tožilec Kozina je ob izpustitvi iz pripora ocenil, da je šlo za pravilno odločitev sodišča, saj zaradi precejšnjega kupa dokumentov ni bilo nobenega zagotovila, da bi obtožnico spisal v šestih mesecih od odreditve pripora. Če obtožnice v tem času ne bi bilo, bi ga iz pripora morali izpustiti tudi brez denarja.

Poplačilo ne vpliva na pregon

A čeprav je bila škoda odpravljena, tožilstvo od pregona ni odstopilo. Kot je še takrat povedal Kozina, lahko ta okoliščina vpliva na kazensko sankcijo. Poudaril pa je, da pri kaznivem dejanju ni šlo za poskus, »saj je bilo z dnem odvzema licence kaznivo dejanje končano. To je presečni dan, ko se ugotavlja škoda ali protipravno pridobljena premoženjska korist.«

Lovše sicer že od začetka zatrjuje, da njegov namen ni bil potopiti Diners in da vsa očitana posojila, razen enega, izvirajo iz obdobja med letoma 2007 in 2009, ko Diners Club Slovenija še ni bil pod nadzorom Banke Slovenije. Vsi očitki proti njemu pa temeljijo prav na ugotovitvah Banke Slovenije, pravi. Že pred časom je tudi pojasnil, da so očitki nesmiselni. »Da bi zlorabil položaj, bi leta 2008 moral vedeti, da bom leta 2011 kršil zakon in odredbe Banke Slovenije. V Sloveniji sem moral z osebnimi jamstvi slovenskim bankam zagotavljati za 12 milijonov in 800.000 bančnih garancij za obveznosti do trgovcev. Jaz naj bi hotel potopiti Diners, čeprav sem dal osebno poroštvo.«