»Veste, grožnje Vedranu Pavleku (direktor hrvaške smučarske zveze, op. a.) so bile zelo osebne in intimne. Kako naj rečem, menda je grozil z objavo tega, s katero žensko naj bi bil Vedran. No, zdaj sem že preveč povedal, a če bi meni kdo grozil s čim takim, bi bila to zame huda grožnja,« je danes na sodišču o dogajanju na kongresu mednarodne smučarske zveze v Južni Koreji maja 2012 pripovedoval takratni župan Kranjske Gore Jure Žerjav.

Slovenci osramočeni

Naj spomnimo – v Južni Koreji se je odločalo o prireditelju svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah, kandidirala je tudi Planica, ki ni bila med favoriti, a je skupaj z Lahtijem prišla v finale in kazalo je, da so se odprle možnosti za uspeh. Potem pa je močno počilo med takratnim predsednikom slovenske smučarske zveze Tomažem Lovšetom in preostalimi člani delegacije, predvsem pa med Lovšetom in takratnim podpredsednikom FIS Janezom Kocijančičem. Ta je po prihodu v Slovenijo javno razložil, da se je Lovše vedel silno nenavadno, grozil predsedniku FIS Gian-Francu Kasperju in podobno. Planica je ostala brez svetovnega prvenstva, slovenska delegacija je bila osramočena, Lovše pa je kasneje odstopil.

Zaradi izrečenih besed na njegov račun pa je Lovše zoper Kocijančiča vložil zasebno kazensko tožbo zaradi žaljive obdolžitve in umazano korejsko perilo se zdaj pere na sodišču, kjer je Kasper že pričal (in potrdil SMS-grožnje), Pavlek pa naj bi to storil na prihodnji obravnavi. Lovšeta danes na sodišče ni bilo, pričala pa sta že prej omenjeni Jure Žerjav in generalni sekretar OK Planica Primož Finžgar.

Slednji je dejal, da ga je bilo v Južni Koreji zelo sram, da je del slovenske delegacije. »Lovšetovo vedenje ni bilo normalno, bil je v različnih stadijih, enkrat evforičen, drugič živčen, spet tretjič milo rečeno zbegan,« je dejal Finžgar.

Pet sekund nikogaršnjega časa

Zelo temeljito je dogodke opisoval Žerjav, ki si je marsikaj od videnega sproti zapisoval. »Bila je sreda zvečer, slavnostna večerja za vse delegacije. Lovše je sedel štiri stole stran od mene, zraven njega Ljubo Jasnič, nasproti Petra Majdič in Franci Petek. Lovše pa je vpil, kako bo vložil milijon evrov, da bo razkrinkal druščino v mednarodni smučarski zvezi in odstranil Kasperja. Mučno mi je bilo in šel sem stran. Kasneje smo se srečali v baru, prišel je Lovše in mahal z neko izkaznico, kakršne so otroci včasih kupovali na tržnici v Trbižu, in trdil, da gre za izkaznico neke ameriške agencije, rekoč, jaz jo imam, pa naj jo Janez pokaže. K meni je naslednji dan pristopil francoski član predsedstva FIS in mi rekel, da je bilo tik pred finalnim odločanjem pet sekund nikogaršnjega časa, ko so se tisti, ki so glasovali, spogledali med seboj in glasovali, kot so. Rekel mi je, glave pokonci, naslednjič vam bo uspelo. Naslednjič je bilo v Barceloni in tam so se nas delegati FIS izogibali,« je končal Žerjav.

Ko bo sodišče zaslišalo še Vedrana Pavleka, se bo sodnica odločila, ali je pri Kocijančiču res šlo za žaljive obdolžitve ali pa je javno opisoval le tisto, kar se je v Južni Koreji dogajalo.