Si ob pivu radi postrežete z oreščki ali raje s kakšno stročnico? Malo hecno bi bilo ob vrčku piva v točilnici zobati fižol… Ampak arašidi so v resnici sorodniki fižola, graha, leče in drugih stročnic. Se pa od njih resda ločijo po tem, da rastejo pod zemljo, med koreninami nizkega grmička. Med oreščke jih zmotno uvrščamo zato, ker jih najpogosteje uporabljamo kakor prave oreščke, neredko jih najdemo tudi v pripravljenih mešanicah oreščkov. In kakor v Hrovači pri Ribnici iz fižola pečejo tudi torte, tako lahko iz jedrc arašidov pripravimo številne sladice. Če jih zmeljemo in pomešamo s stopljeno čokolado in stepeno smetano, nastane imenitna krema za čokoladno torto.

Za na kruh in ponarejanje kave

Američani si dneva skoraj ne znajo predstavljati brez arašidovega masla, ki ga mažejo na kruh vsaj tako pogosto kot pri nas običajno mlečno maslo. S takšnim maslom lahko med drugim pripravimo okusno marinado za pečeno meso, z njim gostimo omake… Kakor pri nas z ječmenom, cikorijo in rožiči onkraj luže z arašidi ponarejajo kavo, kakav in podobno. Ne čudi, da so prav arašidi glavna sestavina že desetletja najbolj priljubljene ameriške čokoladice. Iz svežih arašidov stiskajo imenitno olje, ki je primerno za pečenje v voku, saj dobro prenaša visoke temperature, hkrati pa je uporabno tudi za solate, ki jim da blago oreščkast okus.

Arašidi se lepo ujamejo tudi s porom in piščančjim filejem. Če koščke fileja popečemo na olju in dodamo drobno narezan por in arašide ter vse skupaj na hitro popražimo, nastane hitro in enostavno pripravljena jed, ki jo postrežemo z rižem ali testeninami. Vegetarijanci arašide radi popečejo skupaj s tofujem, česnom, čilijem in ingverjem ali pa si z njim, denimo v kombinaciji z medom in čilijem, okrepijo solate. Te lahko povsem brez škode zaužijejo tudi nevegetarijanci!

Rezanci z arašidi in zelenjavo

Potrebujemo 220 g azijskih riževih rezancev (nadomestimo jih lahko z običajnimi špageti), 350 g bučk, 1 veliko čebulo, 1 rdečo papriko, 1 rumeno papriko, 150 g izluščenih arašidov, 2 žlici olivnega, sezamovega ali arašidovega olja, 4 stroke česna, morsko sol, sveže zmlet črni poper. Za preliv še 0,5 dl olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 ekološko pridelano limono (zaradi lupine), 1 pekoč čili (ali zdrobljen čili po okusu), morsko sol. Za posip še majhen šopek svežega (ali žlico posušenega) drobnjaka.

Najprej pripravimo preliv tako, da čili razpolovimo in očistimo (ljubitelji zelo pekočega semen ne odstranijo) in drobno sesekljamo. Limonino lupino drobno naribamo. Drobnjak drobno narežemo, potrebujemo ga za tri žlice. V skodelici zmešamo olje, tri žlice limonovega soka, balzamični kis, limonovo lupino, čili in drobnjak. Nato rezance po navodilu z embalaže skuhamo na zob; za vsakih 100 gramov rezancev načeloma potrebujemo en liter vode. Papriki razpolovimo, razsemenimo in narežemo na koščke. Bučke očistimo in neolupljene zrežemo na koščke. Arašide razpolovimo. Česen olupimo in nasekljamo. Čebulo olupimo in zrežemo na drobne kocke. V voku ali veliki ponvi segrejemo olje, na katerem med mešanjem tri minute pražimo čebulo, papriko in česen. V vok dodamo narezane bučke, potem sestavine pražimo toliko časa, da so kuhane na zob, hkrati pa po robovih porjavijo. Vmes jih nekajkrat premešamo. K zelenjavi stresemo arašide, sol in poper ter pražimo še minuto. Rezance previdno pomešamo z zelenjavo in vse skupaj pražimo le toliko časa, da se segrejejo. V vok ali ponev nalijemo preliv. Premešamo in odstavimo. Postrežemo kot toplo predjed, malico ali lažjo glavno jed, skupaj z na trakove narezanim popečenim piščančjim filejem ali popečenimi koščki govedine pa dobimo okusno glavno jed.