Pa se najde mladi Ajdovec Matevž Slokar in nas spomni, da se najboljše gurmanske stvari najdejo v drobnih, a hkrati velikih starih modrostih. In da tej tradiciji vendarle lahko dodamo tudi sodoben pridih. Le nasilnega potrošniškega obstreljevanja se moramo znati ubraniti, da se v miru zavemo preverjene resnice naših non na Primorskem, starih mam in babic kje drugje po Sloveniji: da najboljša živila rastejo na domačem vrtu ali vsaj nekje blizu našega doma, in zato ne prepotujejo tisoče in tisoče kilometrov z vmesnimi počitki v zamrzovalnicah, osvežena s kemijo. In ko najboljša živila pridelajo domači dobri ljudje, dobimo zbirko več kot 47 sezonskih receptov za čas, ki pravkar obrača zadnje liste na koledarju – za zimo.

A to, kot pravi avtor, ni običajna kuharica. Je knjiga, v kateri boste našli zgodbe o dobrih ljudeh, ki jih je avtor obiskal in jih zdaj na kratko predstavlja. Tako izveste, zakaj sta Ivanovo kislo zelje in repa spet v modi. Da so njoki lahko rdeči. Izveste, kaj vse zmore Alenkin kraški šetraj in zakaj Košakova moka ni mrtva. Luka potrjuje, da gobar ne postaneš naključno, Tina pa pripoveduje o njihovi družinski ribiški tradiciji. Da lahko na Cigojevi kmetiji pod Nanosom lahko okušate meso, je poleg Jordana zaslužna tudi Štajerka Silva. Podpečanovim je svetoval celo francoski strokovnjak in vsi njihovi izdelki so pridelani iz polnovrednega mleka.

Jože je prepričan, da postaja zdrav način prehranjevanja način življenja, na njegovi kmetiji z ekološko pridelavo pa ima posebno mesto stara sorta jabolk topaz. Ob njihovih zgodbah najdete odlične recepte za jedi iz predstavljenih sestavin. In tudi napitke. Recepti so sezonski in različni, uporabni za vse priložnosti. Primerni so za začetnike in tudi za profesionalce, v njih pa bodo uživali prav vsi.

Knjiga avtorja Matevža Slokarja Dobri ljudje, dobra hrana – zima je izšla pri založbi Vita v nakladi tisoč izvodov in je od novembra na voljo v vseh bolje založenih knjigarnah in v spletni knjigarni založbe. Vsekakor vredno pozornosti! (sč)