Pred dvema stoletjema je angleški pohištveni oblikovalec Thomas Sheraton prvič predstavil svojo večuporabno mizo »quartetto« - set štirih mizic v različnih velikostih. Zložene skupaj ali po potrebi postavljene po prostoru so služile kot prostor za odlaganje družabnih iger in vezenja, šele kasneje so postale priljubljene kot odlagalne površine za pijačo. Današnje skupine mizic, naslednice »quartettov«, običajno sestavljajo dve ali tri mize, so pa enako uporabne kot njihove predhodnice za različne namene.

Praktične in nadvse uporabne

Skupina mizic zavzema le toliko prostora kot ena sama, obenem pa vam jih je na voljo več, ko jih potrebujete. Lahko jih razporedite po prostoru ter jih uporabljate vsako za drug namen, nato pa jih znova zložite skupaj. Takšen set mizic lahko služi kot klubska mizica, nočna omarica ali odlagalna mizica. Zelo praktične so, ko pridejo gostje in potrebujete več prostora za odlaganje, uporabimo pa jih celo kot mizico za prenosnik ali postavimo nanjo svetilko v bralnem kotičku.

Iz stekla ali akrila za sodoben interjer

Ker so tako različne, so skupine mizic, ki jih pospravimo eno pod drugo, izredno praktične in uporabne. So popolna izbira predvsem za majhne prostore, ki so še vedno odprti in prehodni, ne da bi se morali odpovedati bivalnemu udobju. Na izbiro je veliko oblik in različnih materialov, od lesa do kovine, mizice iz stekla ali akrila pa zaradi svoje lahkotnosti navidezno zavzemajo še manj prostora, zato so še posebej zanimive. Slednje odlikuje preprosta oblika, ki je najbolj zaželena v sodobno opremljenem interjerju.

Na njih razstavimo zbirke in okrasne predmete

V sodobnem notranjem dizajnu skupine mizic uporabljamo tudi kot razstavni prostor za zbirke. Postavimo jih tako, da je najmanjša spredaj, največja pa zadaj, da so vidni vsi razstavljeni predmeti. Prostor privarčujemo tako, da so mizice le delno odmaknjene ena od druge. Set mizic pa lahko služi tudi kot osrednja točka prostora, če ga postavimo v kot ali ob steno, kjer najbolj pritegne pogled. Na vsaki od mizic razstavimo spominke ali dekoracijo, namesto da so združene, pa jih razstavimo in tako dobimo največ prostora za razstavljene predmete.

Vir: www.freshome.com