Kaj to pomeni? Pisalna miza bo postala računalnik, mizo v jedilnici bomo lahko uporabljali kot prenosnik, kuhinjski pult pa bo deloval kot iPad. V računalniški znanosti je koncept računalnikov, ki so vgrajeni v vrsto predmetov, ki nas obdajajo, znan kot ambientalna inteligenca.

racunalnska_mizica1.jpg

Nova hierarhija pohištva

Prehod v inteligentno pohištvo bo za sabo potegnil tudi na novo določeno hierarhijo pohištva. Na primer: mize v vašem domu so zdaj razvrščene po pomembnosti. Kraljica je jedilniška miza, za katero običajno odštejemo precej več kot za klubsko ali pisalno mizo, pristavno mizico ali mizo za teraso. Toda s prehodom v inteligentno pohištvo bo morda ravno klubska miza prevzela krono in postala najpomembnejša (in najdražja) miza v vašem stanovanju. Inteligentna klubska mizica prihodnosti bi lahko postala osrednja računalniška naprava v vašem domu.

Ste se že kdaj vprašali, zakaj sploh obstajajo knjige za klubsko mizico, ki so sicer bolj običajne v anglosaškem svetu? To je razmeroma čuden literarni žanr, če pomislite, in edina natisnjena vsebina, ki je posebej narejena za to, da jo razstavimo na določenem kosu pohištva. Wikipedija v prispevku o klubskih mizah piše: »Knjiga za klubsko mizo je knjiga s trdimi platnicami, ki je namenjena prav za na klubsko mizico ali podoben kos pohištva v delu stanovanja, ki je namenjen za sedenje in zabavanje gostov, pri čemer spodbuja pogovor ali odpravlja dolgočasje.«

racunalniska_mizica2.jpg

Tehnologija obstaja, a je še predraga

V nenehnih prizadevanjih, da bi fizične stvari spremenili v virtualne, bo namen knjige za klubsko mizo prav kmalu ponudila mizica sama – pomagala vam bo zabavati goste in spodbuditi pogovor. Poleg tega bo nadzorovala druge pametne naprave v gospodinjstvu, na primer televizor. Najboljši primer takšne tehnologije je Samsungov izdelek SUR40 z Microsoftovo funkcijo PixelSense. Računalniška miza je trenutno na voljo poslovnim uporabnikom, kot so bari, igralnice in prodajalne, vendar v Microsoftu ne skrivajo, da želijo mizice PixelSense ponuditi tudi zasebnikom. Ko se bodo elektronske komponente dovolj pocenile, bodo na voljo za manj kot 2500 evrov.

Podjetje Mozayo prodaja klubske mizice M42-Pro, ki stanejo okoli 8.000 evrov. Gre pravzaprav za prestižen osebni računalnik z Microsoftovo tehnologijo in 106-centimetrskim zaslonom z visoko ločljivostjo, ki služi kot površina mize. Upravljati ga je mogoče z dotikom, brez tipkovnice ali miške, ponuja pa tudi druge aplikacije po meri, tako kot današnji osebni računalniki. Samsungov izdelek ponuja številne funkcije, ki jih bodo vsebovale interaktivne mize prihodnosti, toda še ni zrel za splošno rabo, medtem ko je Mozayov že pripravljen za vse uporabnike, a še ne ponuja dovolj dobre interaktivne izkušnje. Prihodnost pametnih klubskih mizic je torej v kombinaciji obeh.

racunalniska_mizica4.jpg

Osrednji vir zabave in informacij

Elektronske klubske mizice bodo postale osrednji vir zabave in informacij. Predstavljajte si mizico z gladko stekleno površino, ki oživi, ko se je dotaknete. Z določenimi gibi privabite iz naprave različne funkcije ali pa nanjo položite pametni telefon in že lahko na miznem zaslonu pregledujete fotografije, videoposnetke ali druge podatke. Mizica se lahko spremeni tudi v igro monopolija ali pa jo uporabite za pisanje in sporočila pošljete po elektronski pošti ali jih objavite na Facebooku. Prek zaslona lahko tudi upravljate televizor in druge elektronske naprave ter ugašate in prižigate luči.

Interaktivne klubske mizice bodo v prihodnosti informacijsko središče doma, ki bo ponujalo tako zabavo kot izobraževanje. In ne nazadnje boste nanje lahko postavili tudi skodelico kavo, a ne pozabite na podstavek!