Takole je med gorkim mu zasliševanjem v parlamentarnem inkubatorju izvrstnih idej, s katerimi je tlakovana pot v pekel, modroval utemeljitelj teorije specifične teže etike in etičnega ravnanja: »Ni vsaka etična napaka enako težka, pač pa jih je treba presojati v kontekstu različnih dejavnikov.« Težo Mramorjeve etične napake, ko je minister sebi in drugim profesorjem omogočil protipravno premoženjsko korist – ker kaj pa so dodatki, ki si jih ne bi smeli izplačevati, drugega kot premoženjska korist – zmanjšuje več faktorjev: Mramor se je opravičil, kar je po merilih utemeljitelja teorije »etična komponenta« njegovega ravnanja, Mramor je ravnal v dobri veri, da dela zakonito, in Mramor je napako obžaloval.

Ko je s postopkom ekstrapolacije povečal še družbeni pomen napakostorilca – Mramor je eden najboljših ministrov sedanje vlade – je njegova teorija dobila prvo empirično potrditev: specifična teža etike za vedno pripravljenega profesorja Mramorja je relativno nizka, po zaslugi številnih faktorjev se bliža ničli.

Laiki bodo seveda takoj pomislili, da je to nekaj slabega, da je takšen človek neprimeren za katerokoli funkcijo. A bi se hudo motili. S prehodom etičnega v fizikalne okvire namreč velja formula, da je teža etične napake enaka zmnožku specifične teže etike in pomena osebe. Mramor je po Cerarjevem teoremu pridobil tako minimalno specifično težo, da bodo tudi v bodoče njegove napake, ne glede na njegovo družbeno težo, relativno »lahke«. Dobil je eti-teflonsko oblogo...

Kot se v naravoslovju spodobi, je treba teorem – preden ta postane zakon – preveriti. In tudi tu je premier že korak pred nami: to je storil že marca lani ob odstopu ministrice Stanke Setnikar Cankar. Njen odstop je sprejel, saj je bila teža njene etične napake velika (Cerar: s svojim dodatnim delom je prejela za slovenske razmere precej velike zneske), njen družbeni pomen pa relativno nizek (Cerar: v času svojega odstopa niti ni želela nadaljevati dela v vladi). Specifična teža etike je bila torej relativno visoka. Kot oseba z visoko relativno težo etike bi težko zdržala v politiki, zato je Cerar v skladu s svojim teoremom njen odstop sprejel. Vlada rešena, teorem preverjen.