V nedeljo, 31. januarja, bi moralo okrog 340 volilnih upravičencev v Mestni občini Novo mesto, ki so se opredelili za Rome, voliti svojega predstavnika v novomeškem občinskem svetu. Pa ga ne bodo, ker je posebna volilna komisija zaradi nekaterih nepravilnosti postopek nadomestnih volitev ustavila in začela nov postopek. Volitve naj bi tako bile predvidoma 3. aprila.

Kot je ugotovila posebna občinska volilna komisija, so bile pri postopku nadomestnih romskih volitev kršene nekatere določbe zakona o evidenci volilne pravice ter s tem tudi zakona o lokalnih volitvah. »Komisija za sestavo volilnega imenika pristojnemu ministrstvu ni v roku posredovala volilnega imenika v potrditev, volilni imenik tudi ni bil razgrnjen in posledično v roku predan posebni občinski volilni komisiji,« je zaplet pojasnila Maja Gorenc, predsednica posebne občinske volilne komisije.

Novomeški Romi so brez svojega predstavnika na lokalnem političnem parketu od lanske jeseni, ko je z mesta romskega svetnika dokončno odstopil Sandi Selimčič. Prvič je sicer svoj odstop napovedal (in dan zatem preklical) že julija lani »zaradi prevelikih pritiskov iz romskih naselij in neupoštevanja v občinskem svetu«, kot je takrat dejal.

Tokrat se za sedež v tridesetčlanskem občinskem svetu potegujeta 33-letna Lilijana Tudija, podpredsednica Zveze Romov za Dolenjsko, ter 57-letni Duško Smajek iz romskega naselja Poganci, ki kandidira s podporo kulturno-športnega društva Romano kolo. Za romskega svetnika se je potegoval že leta 2010, ko ga je na volitvah premagala Dušica Balažek. ds