Še vedno pa radi Jesenice povezujemo tudi s hokejsko zgodovino, na katero so Jeseničani zelo ponosni. »Paradnega kluba HK Acroni Jesenice žal ni več, vendar pa njegovo zgodbo uspešno nadaljujeta tako člansko moštvo HDD Jesenice kot HD Mladi Jesenice, kjer se kalijo mladi hokejski talenti,« je v pogovoru dejal jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger. Glede na trdo delo in uspehe obeh društev so na Jesenicah prepričani, da ustvarjajo novo zgodbo.

Kje je tista točka, kjer je mogoče začutiti utrip vaše občine?

Utrip občine ustvarjajo njeni prebivalci, zato je težko izpostaviti le eno točko, kjer bi ga lahko najbolj začutili. Kot lokacija mogoče še najbolj izstopa Trg Toneta Čufarja, ki je bil od nekdaj stičišče druženja različnih generacij. V bližini trga najdemo tudi šoli, gledališče, kino in gostinska lokala, hkrati pa čez leto na tej lokaciji organiziramo veliko različnih dogodkov, zato je to vsaj v toplejših mesecih vsekakor zelo »prometna« točka, kjer se srečuje veliko različnih ljudi.

Kaj mora vsak, ki pride v vašo občino, obiskati ali si ogledati?

Jesenice so od nekdaj poznane predvsem kot industrijsko mesto, zato je vsak, ki jih obišče, pozitivno presenečen tako nad prijetnim videzom mesta kot nad tem, koliko lahko obiskovalcu dejansko ponudi. Muzejsko območje Stare Save, kjer so ohranjeni elementi nekdanjega fužinarskega naselja, Planina pod Golico, kjer si je maja mogoče ogledati čudovite poljane narcis, in Zoisov park na Pristavi, kjer ob urejenih poteh in treh jezercih rastejo tudi več kot dvestoletna drevesa, so le nekatere od jeseniških »znamenitosti«, vrednih ogleda. Poleg tega pa je pri nas vsako leto tudi nekaj tradicionalnih dogodkov, zanimivih za obiskovalce, na primer interkontinentalni pokal v sankanju na naravnih progah v Savskih jamah, Jožefov sejem, mednarodno tekmovanje v umetnostnem drsanju Triglav trophy, mesec narcis, Kulturna mavrica, Čufarjevi dnevi – festival ljubiteljskih gledališč in številni drugi.

Vsak kraj je znan tako po svoji zgodovini kot po kulturi. Kako pa je pri vas s kulinarično ponudbo? Kaj je tisto, kar je vsekakor treba pokusiti? Je to mogoče dobiti le v izbranih gostilnah? Kako v vaši občini gost prepozna domačo gostilno z domačo hrano?

Kulinarična ponudba je na Jesenicah zelo raznolika. Picerije, restavracije in kmečki turizem ponujajo zelo kakovostno in raznoliko ponudbo, zato je težko izpostaviti le nekaj, kar bi bilo treba poskusiti. Vsi morebitni obiskovalci si lahko pred obiskom vso kulinarično ponudbo ogledajo na spletni strani TIC Jesenice in tako že vnaprej izberejo tisto, kar jim najbolj ustreza.

Vsak župan ima na eni strani vizijo, na drugi želje. Če oboje združite: katere so za vas najpomembnejše želje, kaj želite doseči v tem mandatu?

Poleg osnovnih dveh ciljev, ki ju zasledujemo, tj. izboljšati kakovost življenja občanov in izboljšati podobo Jesenic, je ciljev in želja na vseh področjih ogromno. Eno še neizkoriščenih področij, kjer v prihodnosti vidim velik potencial, je tudi turizem, natančneje razvoj športno-rehabilitacijskega oziroma zdraviliškega turizma v sodelovanju s Splošno bolnišnico Jesenice. Veliko priložnosti ponujajo tudi Golica, mejni plato Karavanke, ki je za zdaj v lasti države, in pitna voda, ki je je na območju občine Jesenice ogromno. Na občini se zavedamo tudi pomembnosti trajnostne in zelene mobilnosti, zato bomo poskrbeli za čim večjo promocijo. Ciljev in želja je torej še ogromno in trudili se bomo, da bi jih v prihodnjih letih uresničili čim več. vl