Če se politika zbliža s športom, se na prvem letošnjem teniškem grand slamu v Melbournu lahko tudi tako trdna država, kot je Avstralija, zamaje z nasveti o strogo odmerjeni predsedniški demokraciji, kot jo prakticira sam absolutni šef Belorusije Aleksander Lukašenko, ki je nedavno oznanil svojemu ljudstvu, da je Victoria Azarenka največji ponos domovine.

Prav na večer pred dnevom Avstralije je v teniškem centru v Melbournu na plan pricurljala vest iz ruske emigracije, ki avstralske varnostne službe ni vznemirila – da bo na ženski finale odprtega prvenstva Avstralije prišel sam beloruski predsednik Lukašenko, če bo v njem igrala njegova Victoria. Svoj veličastni prihod je avtoritativni politik v Minsku najavil že jeseni. Hkrati s špekulacijami o Lukašenkovem obisku Melbourna pa so predsedniki avstralskih držav objavili deklaracijo, da nočejo več kraljice, temveč republiko in predsednika države. Najkasneje do leta 2020 ali pa do konca vladavine kraljice Elizabete II., ki bo aprila letos praznovala 90. rojstni dan. In kdo je bolj poklican, da avstralskim upornikom proti kraljici razloži, kako se izkoristi predsedniški položaj, kot Aleksander Lukašenko, ki je tudi odličen rekreativni športnik, hokejist in igralec tenisa, nesporno pa tudi z nacionalnimi čustvi navezan na Victorio Azarenko.

Belorusinja je ob Rusinji Mariji Šarapovi edina mogoča konkurentka Sereni Williams za zmago na turnirju. Rahlo privoščljivi Avstralci trdijo, da imata Maria in Serena samo eno skupno točko – obe je zapustil bolgarski teniški igralec Grigor Dimitrov, ki je na peti kontinent letos pripotoval v družbi trinajst let starejše pop zvezdnice Nicole Scherzinger, nekdanje zaročenke dirkača Lewisa Hamiltona, ki bo v Melbournu sredi marca začel novo sezono formule 1. Strokovni štab, trenerji in psihologi Azarenko že dolgo pripravljajo na osvojitev prvega mesta na lestvici WTA.

Če avstralski športni mediji v teh dneh res niti malo prijazno ne poročajo o našem nogometnem zvezdniku Robertu Korenu (da je bil za Melbourne City zgrešen nakup, so si enotni), pa so toliko bolj razneženi ob Katarini Srebotnik in njenem partnerju v konkurenci mešanih parov Jamieju Murrayju, s katerim sta se na igrišču res izjemno ujela, kar so potrdile tudi prošnje angleških novinarjev za pogovor z našo teniško kraljico, ki ob Škotu ne varčuje z lepimi besedami: »Res je džentelmen, prijazen, pozoren in lepo vzgojen fant!« Dodamo lahko le še, da je odločilne točke za zmago v drugem krogu proti nemško-kolumbijski navezi Ana-Lene Groenefeld in Roberta Faraha s 6:4 in 6:4 prispevala prav Katarina.

Podobno zadovoljna kot Katarina je s svojim partnerjem na igrišču tudi druga Slovenka, ki je še na turnirju, Primorka Andreja Klepač. Čeprav jo je kljub močnim protibolečinskim tabletam med dvobojem spet uščipnilo v hrbtu, je stisnila lopar in odigrala zmagovito. Rusinjo Allo Kudryavtsevo in Šveda Roberta Lindstedta sta s Filipincem Treatom Hueyjem ugnala s 6:3, 3:6 in 10:7.

Letos se je v Avstraliji med obilno emigracijo iz republik nekdanje Jugoslavije iz plemena Raonićev kot izseljenec s kanadskim državljanstvom precej presenetljivo v četrtfinale uvrstil Miloš Raonić, potem ko je v petih nizih postavil na hladno favoriziranega Švicarja poljskih korenin Stanislasa Wawrinko, ki ob treningu ves prosti čas še vedno zaljubljeno posveča mladi plavolasi hrvaški teniški igralki Donni Vekić, ki je poraz trpeče spremljala iz lože, rezervirane za igralčevo spremstvo.

Dejstvo je, da sta evropski in ameriški tenis v zatonu. Tipičen primer je že nekajletna popolna odsotnost teniških igralcev in igralk iz nekdanje velesile Švedske. Nove zvezde imajo slovanske korenine, rojevajo se v Rusiji in Aziji. Avstralci ugotavljajo, da je prihodnost našega tenisa v rokah Balkana, in sicer bosanskih Hrvatov Bernarda Tomića in Marinka Matoševića, sinov grških očetov Thanasija Kokkinakisa in Nicka Kyrgiosa, s katerim je zaročena trenutno najboljša avstralska teniška igralka Ajla Tomljanović, sicer hčerka nekdanjega hrvaškega rokometnega reprezentanta Ratka Tomljanovića, vzhajajoča zvezda pa je Omar Jasika z očetom in mamo, ki sta rojena v Bosni.