Kitzbühlski smuk je navdušil. Žal le do polovice nastopajočih. Zaradi močnega vetra so organizatorji start smuka prestavili do Mišnice, kar pa ni vplivalo na atraktivnost preizkušnje, saj je bil smuk le približno pet sekund krajši od klasičnega. Zaradi slabše vidljivosti v spodnjem delu proge je bilo 45.000 gledalcev priča nekaj spektakularnim padcem. Prednjačili so Avstrijci (Otmar Striedinger, Georg Streitberger, Hannes Reichelt), ki v letošnji sezoni zares nimajo sreče, saj je le v hitrih disciplinah predčasno končalo sezono še devet avstrijskih smučarjev.

Tragični junak Kitzbühla je bil Aksel Lund Svindal, ki je po petkovi superveleslalomski zmagi na smuku grdo padel, si strgal kolensko križno vez ter se za devet mesecev poslovil od tekmovalnih aren. Da je bil smuk na robu regularnosti, potrjuje vrstni red, saj se nihče od elitne sedmerice ni uvrstil na zmagovalni oder. Številni znani zemljani, med katerimi je bil največ medijske pozornosti deležen Arnold Schwarzenegger, so se najbolj poklonili Italijanu Petru Fillu. Južni Tirolec je prepričljivo ugnal tekmece, med katerimi sta se mu najbolj približala Švicarja Beat Feuz in Carlo Janka.

Malo otrok je bilo v bogati zgodovini Petelinjega grebena deležnih privilegija, da jim je oče čestital s kitzbühlsko zmago. »Po rojstvu sina je kitzbühlska zmaga moj drugi najlepši trenutek v življenju. Izpolnil se mi je velik cilj. V tej sezoni sem se povsem spoprijateljil s smukaško opremo in sem zelo hiter tako v tehničnih kot drsalnih delih,« je pripovedoval Peter Fill. Drugo zmago svetovnega pokala je dosegel na pravem mestu. Postal je legenda ter zaslužil 70.300 evrov. Od slovenskih alpskih smučarjev se je po Petelinjem grebenu spustil le Boštjan Kline. Po startni številki 30 in številnih prekinitvah so se organizatorji odločili tekmovanje končati ter razglasiti zmagovalce. Po pravilih FIS mora namreč tekmo v hitrih disciplinah izpeljati polovica alpskih smučarjev (na startni listi jih je bilo 57), da je tekma regularna. Obrazložili so, da je bila proga za številne mlade smučarje zaradi vse slabše vidljivosti prenevarna.

Najbolj jezen je bil mož s startno številko 31. Nosil jo je Andrej Šporn. Kranjskogorčan ni izbiral besed. »V Santa Caterini in Wengnu smo tekmovali še v slabših pogojih in vidljivosti. Sram naj jih bo. Vse leto živim za kitzbühlsko tekmo, potem pa…,« je bentil Andrej Šporn. Šporna v ciljnem izteku nista mogla potolažiti niti Andrea Massi in Tina Maze, ki sta se po tekmi odpravila k ženski karavani svetovnega pokala v Cortino d'Ampezzo. Sta se pa tako kot vsi drugi v slovenskem taboru strinjala, da bi si tako Šporn kot drugi na startni listi zaslužili priložnost. Navsezadnje je Avstrijec Vincent Kriechmayr s številko 30 zasedel sedmo mesto, kar pomeni, da so razmere na progi dovoljevale vrhunski rezultat.