Britanski poslovnež in milijarder, 85-letni Bernie Ecclestone, in nekdanji avstrijski dirkač formule ena, 66-letni Niki Lauda, sta imela prvi tekmovalni dan v Kitzbühlu razlog, da sta se poklonila alpskemu smučarskemu šampionu. Norvežan Aksel Lund Svindal je namreč z novo izvrstno predstavo na Petelinjem grebenu že sedmič v sezoni ugnal svetovno konkurenco ter se veselil druge superveleslalomske zmage v Kitzbühlu. Do nje je prišel na svojevrsten način, ko je na eni najtežjih prog na svetu ubral svojo linijo in premagal številne pasti. Kako suveren je Norvežan v tej sezoni, pričajo besede tretjeuvrščenega Hannesa Reichelta. »Minuli teden mi je denimo v Wengnu uspel popoln smuk, pa ga nisem ugnal. To je preprosto neverjetno. Nimam besed,« je pred domačo publiko dejal Avstrijec.

Prvi tekmovalni dan 76. pokala Petelinjega grebena ni bil povsem običajen. Redni udeleženci pravijo, da je bil eden tistih redkih, ki jih ne pozabiš nikoli. Avstrijci so namreč kazali nacionalni ponos, ki so ga doživljali ob spremljanju prvih dveh alpskih smučarskih preizkušenj. V zimski idili so bili navdušeni, da je šla slika najbolj gledane avstrijske zimske športne prireditve v svet v najlepši možni luči.

Kline na mestih, ki ga veselijo

»Res sem zadovoljen. Trdo garam in si prizadevam napredovati, a treningi smuka na prizorišču tega niso pokazali. Odvalil se mi je kamen od srca. Naredil sem sicer precej napak, a si pridobil izkušnje,« je svoj superveleslalomski nastop ocenil Boštjan Kline, ki se je na lestvici discipline povzpel na 24. mesto, ki mu za zdaj zagotavlja nastop na finalu svetovnega pokala v St. Moritzu. »Mesta okrog 15. so zame uspeh. Še posebno ker se zavedam, da delam za prihodnost. Hkrati sem lahko bolj optimističen pred današnjim smukom,« je prvi polčas pestrega dneva ocenil Kline ter se odpravil na pripravo za poznopopoldanski slalomski nastop. Odlično izhodišče si je z 22. mestom priboril tudi Klemen Kosi, ki je osvojil sploh prve superveleslalomske točke sezone.

Aksel Lund Svindal je priznal, da je zmaga v Kitzbühlu izjemno težka tudi zato, ker da na Petelinjem grebenu čisto vsak alpski smučar od sebe maksimum. »Vedel sem, da lahko zmagam le, če na Hausberg pridem v točno določeni liniji. To mi je sicer uspelo, a sem v nadaljevanju naredil manjšo napako, tako da sem imel v Traversi nižjo linijo, kot sem si želel. A sem bil očitno dovolj hiter,« je povedal zmagovalec.

Trojna francoska zmaga

Slalom, ki je skupaj s superveleslalomom štel za kombinacijo, se je razpletel zelo presenetljivo. Proga Ganslern ob smukaškemu Streifu je vnovič pokazala, da na njej lahko dosegajo vrhunske čase le največji slalomski mojstri. Tisoči gledalcev so utihnili, ko so slišali, da je Marcel Hirscher povozil količek in je bil diskvalificiran. Nekoliko jih je v nadaljevanju potolažil le Svindal, ki je odstopil. Svindal bi mu namreč z vrhunsko uvrstitvijo, ki jo je imel v žepu, in morebitnim današnjim smukaškim uspehom krepko ušel v boju za skupno zmago. Hirscher se je zameril tudi avstrijskim novinarjem, saj jim po tekmi ni bil na voljo za izjave, potem ko je včeraj krasil naslovnice vseh največjih avstrijskih dnevnikov.

Petelinji boj na Petelinjem grebenu ni zanimal tekmecev. Sijajni so bili Francozi, ki so po zaslugi Alexisa Pinturaulta, Victorja Muffata - Jeandeta in Thomasa Marmilloda Blondina dosegli trojno zmago. Izkazala sta se tudi oba slovenska alpska smučarja, ki sta skupaj osvojila 62 točk svetovnega pokala. Klemen Kosi je z dvanajstim mestom potrdil, da sedmo mesto v alpski kombinaciji prejšnji konec tedna v Wengnu ni bilo naključno. »Za mano je res težak dan. Penicilin je na srečo prijel, pred slalomskim startom pa sem vzel še protibolečinsko tableto. Glede na počutje sem vesel, da sem sploh lahko na nogah,« je pojasnjeval Kosi, ki boleha za angino. »Veseli me, da tudi zaostanek ni visok. Na eni najtežjih tekem na svetu sem znova dosegel enega svojih najboljših rezultatov,« je bil zadovoljen Kosi. Slovenski kombinacijski uspeh je s 16. mestom dopolnil Kline, ki je včeraj za 15. mesto v superveleslalomu zaslužil 1567,5 evra, za 16. mesto v alpski kombinaciji pa 1225 evrov. Kosi je za svoji uvrstitvi zaslužil 2541,5 evra.

Vreme se bo konec tedna poigralo z organizatorji. Za današnji smuk (11.45) so napovedane snežne padavine do poldneva, v zgornjem delu Petelinjega grebena pa veter do 60 km/h. Organizatorji se bodo uro pred tekmo odločili o smukaški usodi. Vsem se bo kolcalo po včerajšnjemu sanjskem dnevu tudi v nedeljo, ko naj bi bila ravno na slalomskem delu zelo slaba vidljivost.