Pred nekaj dnevi je na seji sveta krajevne skupnosti Kokrica morala posredovati policija. Neljubi dogodek se je zgodil, ker člani civilne pobude niso mogli najti dialoga z lastno krajevno skupnostjo o odpravi napak pri komunalnem projektu Gorki. Na državni ravni so člani civilne pobude dosegli, da sodelujejo v postopku potrditve uporabnega dovoljenja.

Po treh mesecih prošenj in obiskov županovega urada, jih je bil včeraj pripravljen sprejeti tudi župan Boštjan Trilar. S seboj so povabili tudi novinarja Dnevnika, a župan navzočnosti javnosti ni dovolil in je zaprl vrata, ker je pač on gostitelj in odreja, kdo bo navzoč. Spoštovali smo njegovo voljo, a zgodba o nezadovoljnih krajanih na Kokrici prav župana postavlja v glavno vlogo. »Občina se je odpovedala pritožbi in s tem izvajalcu tlakovala pot za pridobitev uporabnega dovoljenja. To je župan storil kljub dejstvu, da smo na Kokrici pokazali na številne napake pri vsekakor dobrodošli naložbi v kanalizacijo. S tem, da je vse v redu, se nismo strinjali in smo začeli svoj boj za pravico. Šele država nam je dala prav, saj so nam na ministrstvu za okolje in prostor priznali status stranke v postopku, potem ko nam ga je zavrnila tudi upravna enota v Kranju,« je pripovedoval Zvonko Zorč, eden od predstavnikov civilne pobude. Po njegovi oceni ni bila do zdaj odpravljena niti tretjina napak, na katere so opozorili krajani.

Buren sestanek na Kokrici

Vmes se je zgodil tudi sestanek v matični krajevni skupnosti, kjer je predsednik Ivan Klemenčič nezadovoljnim krajanov sprva sploh zavrnil uporabo krajevnih prostorov. Ko so se srečali na seji sveta, pa je prišlo do incidenta. Klemenčič (nekdanji policist) je poklical policijo, ker je Zorč vzel dokumente, ki jih ima krajevna skupnost Kokrica o projektu Gorki, skupaj z vsemi pripombami in podrobnostmi. »Policista mi dokumentov nista zasegla, saj gre za javne papirje o tem, kaj so in česa niso storili,« trdi Zorč in poudarja, da do odprave napak uporabno dovoljenje za projekt na Kokrici še ne velja. Predsednik Klemenčič nam na naša pisna vprašanja do konca redakcije ni odgovoril.

Župan Boštjan Trilar je na Slovenskem trgu lani jeseni delil zastonj golaž ob uspešno končanem projektu Gorki, na vprašanja novinarjev o problemih na Kokrici pa zatrdil, da je zadeva urejena. Toda krajani, združeni v civilno pobudo, niso bili tega mnenja in so na koncu izsilili sestanek tako z županom kot predstavnikom upravne enote. Konec je nedvoumen: uspelo jim je v vseh pogledih, ker bodo imeli dovolj časa za ustrezno pritožbo na končan projekt, občina pa je obljubila natančen pregled napak. Župan je poslal tudi sporočilo za javnost, v katerem je poudaril, da je on povabil predstavnike civilne pobude na občino in zagotovil reševanje problemov krajanov na Kokrici, čeprav se je občina prej odpovedala pritožbi in tako omogočila pridobitev uporabnega dovoljenja.