Včeraj bi se moralo začeti sojenje nekdanjemu župniku Francu Klopčiču zaradi spolne zlorabe devetletne deklice, a je bila obravnava tik pred zdajci zaradi bolezni sodnice preklicana. Predobravnavni narok, na katerem je Klopčič zanikal krivdo, so sicer opravili že predlanskega septembra, a se po tistem ni zgodilo še nič. Mateja Jazbec z ljubljanskega okrožnega sodišča nam je pojasnila, da je bil začetek sojenja sicer določen za sredino lanskega maja, a je bil nato preklican. »V zadevi je prišlo do prekinitve zaradi daljše odsotnosti sodnice,« je razložila. »Prosili smo, da bi primer začeli obravnavati čim prej, da bi se naša stranka znebila tega madeža,« pa nam je včeraj povedal Klopčičev zagovornik Jože Hribernik. Za včeraj je bilo sicer napovedano zaslišanje obtoženca in oškodovanke, prihodnji četrtek pa še prič in izvedenke.

Hodila je k verouku

Klopčič naj bi kot župnik v Preski pri Medvodah zlorabil devetletno deklico, ki je k njemu hodila k verouku. Zgodilo naj bi se v obdobju od septembra 2004 do marca 2005, piše v obtožnici, šlo pa naj bi za enkraten dogodek, ko naj bi otroka pripravil celo do spolnega akta. Za tovrstno kaznivo dejanje je zagrožena kazen od enega do desetih let zapora, tožilstvo pa mu je na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje ponudilo poldrugo leto za rešetkami. A Klopčič je vztrajal, da ni kriv. Ko so ga takrat vprašali po osebnih podatkih, je povedal, da je oče 15-letne hčerke, po poklicu duhovnik, a da je moral zaradi obtožbe zapustiti župnijo in ne opravlja več pastoralne dejavnosti.

Odvetnik Hribernik v našem včerajšnjem pogovoru ni podvomil, da bo njegova stranka oproščena. »Največja žrtev je v resnici on, ker je izgubil župnijo. Vzeli so mu službo, čast, zaradi čiste izmišljotine. Imamo pričo, ki je povedala, da gre v tem primeru le za odškodnino: oče oškodovanke je nekaj mesecev pred prijavo dejal, da je duhovnike treba 'stisniti, saj oni vse plačajo'. Ne rečem, da otrok ni bil zlorabljen, ampak ne s strani obtoženega,« je dejal zagovornik. Dodal je tudi, da v obtožbi ne piše, ne kdaj ne kje naj bi deklico zlorabil. »Kako naj potem dokazujemo alibi?« se sprašuje odvetnik.

V hribih čaka na pravnomočno sodbo

Z nepravnomočno sodbo se je na kranjskem sodišču lanskega junija končalo sojenje zoper duhovnika Gregorja Kuneja, ki ga je tožilstvo bremenilo spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. V tem primeru ni šlo za mladoletno osebo, duhovnik pa krivde ni priznal. Sodišče mu ni verjelo in ga je obsodilo na deset mesecev zaporne kazni. Gregor Kunej je imel v preteklosti v slovenski Cerkvi kar pomembno vlogo, največ se je ukvarjal z mladimi verniki. Po vloženi ovadbi pa ga je Cerkev premestila v hribe nad Krškim, natančneje v župnijo Sveti Duh na Velikem Trnu, kjer je še danes župnijski upravitelj. Kunej namreč na pravnomočnost obsodbe čaka na prostosti, višje sodišče v Ljubljani pa o pritožbi njegove obrambe še ni odločilo.

Na prostosti na pravnomočno odločitev koprskega višjega sodišča čaka tudi K. V., ki je v eni od istrskih mestnih župnij opravljal službo kateheta, se pravi laičnega pomočnika župnika in je vodil eno od veroučnih skupin. Štiriinpetdesetletnika je koprsko okrožno sodišče lani junija spoznalo za krivega spolnega napada na 14-letnico (zgodba sega v začetek leta 2014) ter ga obsodilo na štiri leta zapora in plačilo 28.000 evrov odškodnine.

Obsojeni duhovniki

Kazenskih postopkov zoper duhovnike je bilo pri nas do zdaj še nekaj. Duhovnik v župniji Kašelj - Zalog Franc Frantar je bil zaradi spolne zlorabe 10-letne deklice konec leta 2008 obsojen na pet let zapora. Na prestajanje kazni je odšel aprila 2010, decembra 2012 pa je bil pogojno izpuščen. V okviru Cerkve je status duhovnika izgubil. Karl Jošt, ki je bil župnik v Artičah, je bil obtožen kar 16 spolnih zlorab deklic, a je med sojenjem leta 2006 umrl. Pred dnevi smo pisali o odločitvi vrhovnega sodišča, ki je potrdilo, da mora Cerkev oškodovanki, ki jo je tožila, zaradi pretrpljenih duševnih bolečin plačati 80.000 evrov odškodnine.

Ormoškega župnika Albina Žnidariča so leta 2007 obsodili na pet let in pol zapora zaradi spolne zlorabe treh dečkov, mlajših od 15 let, med njimi naj bi bil eden celo duševno zaostal. Sodišče mu je izreklo še varnostni ukrep, da pri opravljanju duhovniškega poklica še pet let ne sme imeti neposrednih stikov z otroki oziroma osebami, mlajšimi od 15 let. Žrtve so proti Žnidariču in križniškemu redu, ki mu je pripadal, prav tako vložile civilno tožbo in jo tudi dobile. Zaradi zlorabe dveh deklet med pripravljanjem na birmo pa so obsodili župnika Antona Kmeta, ki je služboval v župnijah Brezno in Remšnik na Koroškem. Dobil je deset mesecev zapora.