Pred nekaj leti so arheologi v Nemčiji odkrili koščene piščali, ki nakazujejo, da se je človek ukvarjal z glasbo tudi pred 42.000 leti. Osnovni koncept glasbil pa ves ta čas ostaja nespremenjen. Enako velja, da vsak inštrument zahteva določen način igranja. Violino igramo prislonjeno na brado, po bobnih tolčemo in v saksofon pihamo. Podjetje Artiphon pa si svet glasbe predstavlja nekoliko drugače. Po zgledu sintetizatorjev, ki v enem inštrumentu združujejo kopico različnih zvokov, so ustvarili inštrument 1, ki ga lahko igramo, kot se nam zahoče.

Brez strun in tipk

Na prvi pogled je težko oceniti, za kakšno napravo pravzaprav gre. Nima strun, ne tipk, nima pravzaprav ničesar, kar bi spominjalo na klasični inštrument. A vseeno omogoča, da se po želji uporabnika spremeni v katero koli brenkalo, godalo, tolkalo ali kaj drugega. Inštrument 1 najprej priključimo na računalnik, pametni telefon ali tablico. Prek aplikacije izberemo, katero glasbilo želimo igrati, s pritiskanjem na podlago, občutljivo za dotik, pa proizvajamo zvok. Za tiste, ki so popolnoma brez glasbenega predznanja, ima posebej prirejene nastavitve, s katerimi lahko enostavno ustvarimo nekaj, kar zveni spodobno.

Treba je poudariti, da omenjeno glasbilo ni kar tako, na prvo žogo. Ko so ga v roke dobili profesionalni glasbeniki, so bili nad njim navdušeni. »Če nekdo že zna igrati na inštrument, recimo kitaro, bo na inštrumentu 1 lahko intuitivno igral,« pojasnjuje ustanovitelj podjetja Artiphon Mike Butera. Ta se je kot fantič učil igranja na violino, kasneje je poprijel za kitaro, nekoliko kasneje pa je še doktoriral iz znanosti zvoka. Preden je zasnoval svoj vsestranski inštrument, je temeljito preučeval, kako ljudje dojemamo in proizvajamo glasbo. Njegovo glavno spoznanje je bilo, da je glasba eno temeljnih človekovih poželenj.

Inštrument posnema kretnje

»Pogrešal sem inštrument, ki bi lahko zajel spekter človekovih kretenj – od posnemanja igranja bobnov do brenkanja na kitaro. Tako smo razvili inštrument, ki lahko pretvori vaše glasbene namene v zvok,« Butera pojasnjuje v predstavitvenem videu. »Glavna ideja je, da se ljudje lahko kreativno izrazijo v glasbi, kot se njim zdi najbolje.« Ob tem navaja analogijo mobilnega telefona, ki je v zadnjih letih prešel od naprave za komunikacijo do pripomočka, s katerim štejemo korake ali pa pod vodo delamo fotografije.

Butera je s svojim glasbilom sledil vzgibu klasično izobraženega glasbenika, ki poseže v mainstream. Takih primerov sicer ni malo. Spomnimo se nadobudne smučarke Vanesse Mae, sicer bolj znane kot violinistke, ki je z električno violino zaslovela v elektronski glasbi, podobno pa so storili violončelisti Apocaplyptica ali nam (geografsko) bližji 2Cellos.