Prednosti

Zaradi kompaktne izvedbe je kondenzacijsko plinsko peč možno namestiti klasično v kleti, v bivalnem delu stanovanja ali na podstrešju. Plinske kondenzacijske peči so preizkušene in zanesljive. Na trgu so že dovolj dolgo, da so bile odpravljene vse morebitne konstrukcijske in druge napake. Imajo preprosto zasnovo, delujejo tiho in učinkovito, zato so tudi stroški vzdrževanja teh naprav zanemarljivi. Poleg tega je njihova življenjska doba dolga. Kondenzacijske peči odlikujejo majhna poraba energije in najmanjše možne emisije škodljivih snovi v okolje. Če združimo plinsko ogrevanje z obnovljivimi viri energije (toplotna črpalka, biometan ali sončna energija), pa še dodatno prispevamo k varovanju okolja.

Cenovno ugodno ogrevanje

Če je vaš dom že opremljen s priključkom za zemeljski plin, potrebujete le še sodoben plinski kondenzacijski kotel za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode. Pri oceni stroškov ogrevanja je treba upoštevati začetne investicijske izdatke, stroške goriva in stroške vzdrževanja sistema. Pri vseh teh kategorijah se v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi zelo dobro izkaže plinska kondenzacijska peč.

Cena izvedbe prehoda na ogrevanje s plinsko kondenzacijsko pečjo, izvedenega na ključ, znaša za stanovanjsko hišo od 3.000 evrov dalje. Če ste za ogrevanje doslej uporabljali zastarel kotel na kurilno olje, boste s preprostim izračunom letnih stroškov za ogrevanje, pripravo tople sanitarne vode in kuhanje hitro ugotovili, da se vam lahko naložba povrne že v dveh letih.

Izračun koristne energije

Zgornja kurilnost (kalorična vrednost) zemeljskega plina je vsa toplota, ki se sprosti pri zgorevanju. Kalorična vrednost zemeljskega plina dosega 10,70 kWh/Sm3. Izkoristki plinskih kondenzacijskih kotlov pa so 95-odstotni glede na zgornjo kurilnost. Koristna energija kondenzacijske peči je tako 10,14 kWh/Sm3.

Občutno zniževanje cen zemeljskega plina se v zadnji dveh kurilnih sezonah še nadaljuje. Konkurenca med ponudniki zemeljskega plina je zagotovilo, da bodo cene zemeljskega plina v Sloveniji tudi v prihodnje ugodne. Izračuni energetskih strokovnjakov, ki temeljijo na primerjavi cen energentov in izkoristku ogrevalnih sistemov, kažejo, da lahko pri porabi 3000 litrov kurilnega olja ob njegovi trenutni ceni prihranimo do 1700 evrov na leto, če ga zamenjamo z zemeljskim plinom. (Vir: GIZ DZP)