Pa vendar smo gospodinje zelo različne. Nekatere prisegajo na najnovejše tehnologije z najmodernejšimi funkcijami likanja, druge, ki smo tehnično slabše podkovane, pa se bolje znajdemo v svetu preprostega likanja. Na srečo se na trgu najdejo pripomočki za vse želje in vse okuse.

Izpust pare

»Večina kupcev se pri nakupu likalnika še vedno odloča na podlagi cene ali priporočil prijateljev. Ena izmed pomembnejših karakteristik je izpust pare (sunkovit in enakomeren), saj to določa, kako preprosto je likanje,« poudarjajo pri Philipsu, kjer kot najbolj prodajane izpostavijo parne in sistemske likalnike srednjega  cenovnega razreda. »Še vedno se proda največ navadnih parnih likalnikov. Predvsem zaradi razmerja med kakovostjo in ceno, kupci namreč dobijo največ kakovosti za določeno ceno.«

In kakšna je pravzaprav razlika med parnim likalnikom in sistemskim likalnikom? »Pri parnih likalnikih vodo natočimo neposredno v likalnik, kjer se ustvarja para, pri  sistemskih pa v kotliček, v katerega lahko natočimo celo do 1,8 litra vode. Para pri teh po cevi doteka v likalnik in lahko ustvarja veliko močnejši izpust, kar omogoči hitrejše in bolj učinkovito likanje. To je poleg cene – parni likalniki so v primerjavi s sistemskimi cenejši – tudi bistvena razlika,« pojasnijo pri Philipsu.

Njihova novost so ročni parni sistemi za uporabo na občutljivih tkaninah. Ti so primerni za hitro osvežitev oblačil in pohištva (kavčev, vzmetnic, zaves itn.) ter za likanje kompliciranih oblačil (volančki, bleščice itn.).

Tudi brez električne žice

V podjetju Groupe SEB, ki trži blagovni znamki Rowenta in Tefal, ugotavljajo, da slovenski kupec še vedno daje prednost kakovosti pred  ceno, saj gleda na dolgoročnost uporabe. V kolikor zazna, da bo za to dobil kakovostnejši likalnik, torej raje odšteje nekoliko več denarja. To velja predvsem za nakup parne postaje. »Večina se za nakup odloča na podlagi osnovnih karakteristik, kot so moč, izpust pare in likalna plošča,« dodajajo.

Kot najbolj prodajane modele izpostavljajo modele Tefal Ultimate Anticalc, ki imajo poleg posebne samočistilne likalne plošče edinstven nastavek za zbiranje vodnega kamna. S pomočjo nastavka zbran vodni kamen se lahko preprosto spere pod tekočo vodo, kar likalniku podaljša učinkovitost izpusta pare in dobo brezhibnega delovanja.

Tistim, ki prisegate na likanje brez omejitev, pa predstavniki Rowente in Tefala priporočajo brezžični likalnik Freemove. Njegova prednost je svoboda gibanja, saj poleg statičnega likanja tkanin na likalni  mizi omogočajo tudi vertikalno likanje, kar pomeni, da lahko zlikamo tako obleke na obešalniku kot tudi viseče zavese. Gre za enostavno likanje brez omejitev električne vrvice.

Trajnost likalnikov

Kako pa je z življenjsko dobo teh naprav? Tefalovi strokovnjaki poudarjajo, da igra pri tem najbolj pomembno vlogo izpust pare oziroma uporaba vode. »Nastavek za vodni kamen je veliko prispeval k podaljšanju trajnosti likalnika, saj omogoča, da je izpust pare skozi likalne plošče nemoten bistveno dlje. Ker pri Tefalovih likalnikih uporabljamo samo vodo iz pipe, pa je seveda pomembna tudi kakovost vode. Če ta vsebuje preveč kalcija, ji je priporočljivo dodati destilirano vodo, uporaba samo destilirane vode pa ni priporočljiva.«

Parni ali sistemski likalnik? Izbira je vaša, a ne pozabite: zelo pomembno je, da še pred prvim likanjem natančno preberete navodila za uporabo likalnika in se po njih tudi ravnate. Tako boste svoj likalni pripomoček lahko uporabljali bolj učinkovito in tudi dlje.