To pomeni, da likalna površina ne prepušča dovolj pare in je likanje precej težje. Še huje pa je, da se lahko iz zamašenih luknjic pod pritiskom vroče pare izluščijo drobni beli delci vodnega kamna – in vaša črna obleka ali črna srajca sta polni belih pikic. Vzdrževanje likalnika torej ni smiselno le zato, da bi bilo likanje hitrejše, ali ker nihče ne želi, da bi se prehitro pokvaril in bi moral kupiti novega, temveč tudi zaradi zaščite vaših oblačil.

Le destilirana voda in posebno čistilo za vodni kamen

Dandanes so na voljo tako likalniki, pri katerih uporabljamo za paro destilirano vodo, kot takšni, pri katerih je dovoljeno uporabljati vodo iz pipe. Vsekakor je bolje, da pri obojih uporabljate zgolj destilirano vodo, saj se bodo luknjice za paro tako manj mašile. Likalnik lahko vsake toliko prečistite s tekočino za topljenje in odstranjevanje vodnega kamna, namenjeno za uporabo v gospodinjskih aparatih. Nikoli ne uporabljajte sredstev, namenjenih čiščenju vodnega kamna v kuhinji ali v kopalnici!

Stran z ostrimi predmeti!

Kadar čistite likalno površino likalnika, uporabite kozmetične bombažne paličice, namočene v raztopino za odstranjevanje kamna z likalnika. Nikoli ne poskušajte vodnega kamna ali druge na likalno površino prilepljene umazanije odstraniti z nožem ali drugim ostrim predmetom, saj boste likalno površino poškodovali. Likalno površino očistite s krpo, namočeno v gosto raztopino vode ter sode bikarbone. Z njo obrišite rahlo segret likalnik ter likalno površino nato dobro izperite z vodo, seveda z gobico.

Čiščenje škroba s površine

Če je likalna površina likalnika lepljiva zaradi likanja s škrobljenjem, ga očistite tako, da ga segrejete ter z njim polikate kos aluminijaste folije, izjemno finega brusnega papirja ali papir, posut s soljo. To velja zgolj za likalnike s kovinsko likalno površino – če imate likalnik, katerega likalna površina je prevlečena s plastiko, se morate abrazivnim sredstvom izogibati. In ne pozabite: vedno upoštevajte navodila proizvajalca o tem, kako čistiti ter vzdrževati likalnik. Tako bo likalnik dobro deloval, pa tudi »po neumnem« ga ne boste poškodovali in morda celo izgubili garancijo zanj.

Vir: www.marmelina.si