V Vroclav, kulturno prestolnico Evrope 2016, je med 13 akreditiranimi slovenskimi novinarji in fotoreporterji zadnji prispel Sportalov dvojec Lojze Grčman in Vid Ponikvar. Dan zamude sta pridelala zaradi četrtkove okvare vozila v Šentilju, zaradi česar sta morala skupaj z vlečnim vozilom nazaj v Ljubljano, kjer sta čakala do večera, da sta dobila drug službeni avtomobil. Po 11-urni vožnji sta v Vroclav prišla na včerajšnji dopoldanski trening v olimpijskem središču, kajti šele popoldan je slovenska reprezentanca prvič trenirala v Stoletni dvorani, kjer bodo tekme.

Slovenska prostovoljca na EP

Da je mesto slovensko obarvano, sta poleg navijačev (uradna otvoritev slovenske navijaške hiše v pivnici Warka v središču mesta bo danes opoldne) poskrbela prostovoljca v akreditacijskem središču v dvorani. Jaša Cotić iz Sežane in Tomaž Tekavc iz Celja sta se septembra prijavila kot prostovoljca, nato sta opravila pogovor s Poljaki po skypu in bila izbrana. »Delava od jutra do večera. Prireditelji nama plačajo hrano, za nastanitev sva morala poskrbeti sama. Našla sva hostel, v katerem stane nočitev sedem evrov,« je pojasnil Jaša Cotič, ki je tudi rokometaš, lani pa je študiral v Varšavi.

Čeprav je bil rok za prijavo 16 igralcev včeraj do 19. ure, je selektor Veselin Vujović že okoli poldneva sprejel pričakovano odločitev. Zaradi poškodbe lakti je prečrtal Klemna Cehteta, zato bo priložnost dobil Sebastian Skube. Vsaj malo bolje od Cehteta jo je odnesel Victor Tomas, kapetan reprezentance Španije. Zaradi testeninske omake, v kateri so bili tudi orehi, je dobil alergijo. Po kosilu so ga odpeljali v bolnišnico, zvečer pa se je že vrnil v hotel.

Selektor tarča Švedov

»V napadu imajo več raznovrstnih in močnih strelcev, a Slovenija je kreativnejša in inteligentnejša, kajti moji fantje lahko igrajo na različnih položajih in proti različnim obrambam,« o Švedih meni Vujović, ki je bil v hotelu Mercure, kjer so nameščene vse reprezentance iz skupine C, tudi tarča vprašanj dvajsetih švedskih novinarjev. »Pri igralcih ne opažam živčnosti. A fantje so bolj živčni zaradi mene kot zaradi Švedov: kdor me preživi, mu je potem vse lažje,« je ocenil Veselin Vujović.

Šved Jonas Källman je soigralec Slovenca Deana Bombača v madžarskem Picku. »Je izjemno levo krilo. Igralca takšnega kalibra ni na svetu, v obrambi lahko igra na vseh položajih,« ocenjuje Dean Bombač. Koprčan bo prvič igral na EP: »Točki morata biti naši, ne smemo ga polomiti. Za nas mora biti ta tekma kot finale.« S Skubetom sta dve leti skupaj igrala v zdaj že pokojnem Cimosu: »Že ko se v igri samo pogledava, veva, kaj bo kdo naredil. Z Mačkovškom in Cehtetom je težje igrati hitro, ker sta višja in počasnejša, prednost pa je, da jima lahko pripraviš vse za strel od daleč, ki ga krvavo potrebujemo.«