Slovenska reprezentanca nestrpno pričakuje svetovno prvenstvo v smučarskih poletih na letalnici Kulm v Avstriji, kjer bosta danes dve seriji za trening (ob 10.30) in kvalifikacije (ob 13. uri). Medtem ko ima Peter Prevc kot član elitne deseterice v skupnem seštevku svetovnega pokala nastop na tekmi zagotovljen, si ga bodo morali Jurij Tepeš, Robert Kranjec in Anže Lanišek šele zagotoviti skozi kvalifikacije.

Šestindvajsetletni Ljubljančan Jurij Tepeš ima sloves najpogumnejšega letalca na svetu, saj ga ne prestrašijo niti padci. Na letalnicah dobesedno oživi, na tekmah v poletih je dosegel kar pet od šestih uvrstitev na zmagovalni oder v dosedanji karieri, med katerimi sta tudi dve zmagi v Planici. »Moja forma se dviguje, a še ni na takšni ravni, kot je bila lani pred poleti v Planici. Na letalnici Kulm gre lahko zelo hitro dobro ali slabo. Lahko letiš v dno ali pa pristaneš visoko na hrbtišču pri sto metrih. Predvsem bom poskušal uživati. Na svetovnem prvenstvu nekaj veljajo prva tri mesta, na katerih pa trenutno še ne morem biti. Vsaka uvrstitev med najboljših petnajst bo vrhunska. Peter me je med favorite uvrstil zato, da je sam sebe malo razbremenil pritiska. S tem, da so vse oči uprte v Petra, mi ne bo nič lažje. Če bi bile vse oči uprte vame, bi pomenilo, da skačem veliko bolje. Ko si v vrhunski formi, si v prednosti, ker se ti ni treba ukvarjati z drugimi, ampak se oni s teboj,« je pojasnil Jurij Tepeš, ki hotelsko sobo najpogosteje deli prav s Petrom Prevcem.

Lani na Kulmu Tepeš tretji in Prevc četrti

Lani Tepeš zaradi slabe forme ni nastopil na novoletni turneji, ampak je treniral v Planici. V karavano se je vrnil prav na Kulmu, kjer je osvojil tretje mesto pred Petrom Prevcem. »Lani pred Kulmom sploh nisem vedel, kam spadam, saj nisem imel nobene primerjave. Letos sem bliže najboljšim, razred zase pa je seveda Peter,« je pojasnjeval Tepeš. Letos je bil nekajkrat nezadovoljen, ker mu je oče Miran prižgal zeleno luč v zelo slabih razmerah. »O tem se ne pogovarjava, ker bi se le sprla,« je pripomnil Tepeš, ki nestrpno pričakuje današnji prvi polet, saj so v primerjavi z lani naredili nekaj popravkov.

Velika želja selektorja Gorana Janusa je kolajna na ekipni tekmi. Na moštveni tekmi je Slovenija osvojila bron pred štirimi leti v Vikersundu, čeprav je bila oslabljena brez poškodovanega Prevca. Pred dvema letoma v Harrachovu je ekipno tekmo odpihnil veter. »Za osvojitev kolajne na ekipni tekmi bomo morali zelo napredovati v primerjavi s tistim, kar smo pokazali doslej. Tekma bo razkrila našo dejansko vrednost,« je previden Tepeš.

Kranjca še vedno boli poškodovana roka

Robert Kranjec, ki je bil pred štirimi leti svetovni prvak v poletih, je na avstrijsko Štajersko prišel z veliko negotovosti. Pred tekmama v Bischofshofnu in Willingenu je dobro skakal na treningu, ko pa je šlo zares, so se mu nastopi ponesrečili.

»V Willingenu me je na ekipni tekmi sklatil vrtinec vetra, med posamezniki mi je obakrat desno smučko potegnilo navzdol. Nihče ne ve, zakaj se je to zgodilo, niti trenerji mi niso znali razložiti. Očitno ni moje leto. Od padca na treningu v Innsbrucku se le pacam. Roka me še vedno boli. Skoki so daleč od tistih, ki sem jih delal poleti. Nikakor ne najdem rdeče niti, ki bi me potegnila naprej, ampak lezem naprej in nazaj,« je dvome razkrival Robert Kranjec, ki ima na Kulm lepe spomine. Dve od petih zmag v karieri je dosegel na Kulmu, sicer še na stari letalnici. A letos je v hudih dvomih, saj je lani na generalki na prenovljeni napravi na tekmi zasedel zadnje, 40. mesto. »Prvi favorit je Prevc, nato pa dolgo ni nikogar. Šele potem pridejo Norvežani in Nemci,« je napoved s 34 leti najizkušenejšega slovenskega reprezentanta, ki ima sloves rojenega letalca.

Anže Lanišek je prvič tekmoval na letalnici lani v Planici (33. mesto), zato zase pravi, da je še zelenec. »V primerjavi z lansko Planico je forma na višji ravni, zato ne vidim nobene ovire, da ne bi dobro skočil tudi na letalnici. Ne grem lovit uvrstitve, ampak bom poskušal uživati in izboljšati osebni rekord 206 metrov,« je optimist 19-letni Anže Lanišek.