Čeprav se je slovenska reprezentanca v smučarskih skokih s tekme v Willingenu v Nemčiji po deveturni nočni vožnji vrnila šele ob štirih zjutraj, so imeli tekmovalci že popoldne kondicijski trening v Kranju pod taktirko atletskega trenerja Matjaža Polaka. Pred današnjim odhodom na svetovno prvenstvo v poletih na letalnico Kulm so imeli včeraj toliko obveznosti, zlasti Peter Prevc, da so imeli urnik napisan do minute natančno. Trenutno najboljši skakalec na svetu je bil v spremstvu vrha Smučarske zveze Slovenije (SZS) na sprejemu pri ministrici za šolstvo in šport Maji Makovec Brenčič. Le uro pozneje je skoraj eno uro odgovarjal na novinarska vprašanja in mimogrede razrezal še torto.

Do konca sezone še 20 tekem

Tiskovni predstavnik SZS Tomi Trbovc je imel v roki štoparico, da je Prevc pravočasno skupaj z drugimi reprezentanti odhitel k Bojanu Knapu, ki skrbi za zdravje in prehrano skakalcev. Nato se je odpeljal v Planico na trening pod žarometi, ki se ga je zelo veselila vsa slovenska reprezentanca. Zaradi obveznosti je v hitenju pozabil skakalne drese, kar je še pravočasno opazila Anja Tepeš in jih naložila v prtljažnik avtomobila selektorja Gorana Janusa. V Dolenji vasi v Selški dolini je po vrnitvi domov preživel zgolj tri ure. »Na veliko srečo smo z vseh front vsi člani družine vendarle prišli skupaj, da smo se usedli za mizo in nazdravili,« je pojasnil Peter Prevc. V Sloveniji je povzročil pravo »prevcmanijo«, a časa za slavje nima. Do konca letošnje sezone je še 69 dni s svetovnim prvenstvom v poletih in nato kar 20 tekmami za svetovni pokal. Zimska sezona ni še niti na polovici, saj je tekmoval na 14 tekmah.

Prevc je moral leta 2012 zaradi poškodbe na letalnici v Oberstdorfu izpustiti svetovno prvenstvo v smučarskih poletih v Vikersundu, kjer je Robert Kranjec osvojil zlato kolajno. Dve leti pozneje si je v Harrachovu, kjer so izvedli le prvi tekmovalni dan – preostala dva je odpihnil veter –, priletel bronasto odličje. Od jutri naprej bo na avstrijskem Štajerskem prvi favorit za zmago.

»Starejši kot si, večji je strah pred letalnico. Šel bom korak za korakom, saj se lahko vse hitro obrne in letalnico spoznaš od blizu. Moram se umiriti in zaupati trenerjem, da me pravilno usmerijo. Lani smo že tekmovali na novi letalnici Kulm, kar je bila zanimiva in malo avanturistična izkušnja, saj smo leteli zelo visoko nad hrbtiščem. Višine ne občutiš, ker gledaš daleč v dolino, saj si želiš, da bi te odneslo čim bolj v dno. Letos bo letalnica še bolj prenovljena, saj so hrbtišče dvignili za dva metra, zato bo še malo večja. Poseben izziv bo zaletna smučina, katere posebnost je, da njen rob ni leden,« je pripovedoval dobro razpoloženi Prevc, ki mora po seriji uspehov pogosteje na dopinško kontrolo kot v preteklosti. Občasno ga obiščejo tudi doma ali na treningu.

Na Kulmu je dosegel prvo zmago

Kulm ima posebno mesto v njegovi karieri. Na stari letalnici je na včerajšnji dan natančno pred dvema letoma dosegel prvo zmago v karieri na tekmah za svetovni pokal. Na vprašanje, koliko je kandidatov za osvojitev kolajne, je odvrnil: »Ne vem. Od 15 do 20 ljudi. Vsi Norvežani, ki letijo kot nori. Izmed Nemcev Freund in Freitag, pri Avstrijcih Hayboeck in Kraft. Ne vem, kako globoko se bo med smuči vrgel Tepeš. Če se bo Kranjec sprostil, ga bo neslo daleč. Zelo zanimivo bo.«

Na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih lahko vsaka država nastopi s štirimi tekmovalci. Na tekmi ima pravico do nastopa le 40 tekmovalcev, kar pomeni, da je v kvalifikacijah na razpolago 30 mest. Najboljših deset iz skupnega seštevka svetovnega pokala ima nastop zagotovljen, izmed Slovencev le Peter Prevc. V drugo serijo napreduje le 30 najboljših, ki nato tekmujejo do konca. Za končni vrstni red velja seštevek štirih poletov.

Spored svetovnega prvenstva v smučarskih poletih, četrtek, 14. januar, 10.30: dve seriji za trening, ob 13. uri: kvalifikacije, petek, 15. januar, 11.30: poskusni polet, ob 13. uri: prva in druga serija posamezno, sobota, 16. januar, ob 13. uri: poskusni polet, ob 14. uri: tretja in četrta serija posamezno, nedelja, 17. januar, ob 13. uri: poskusni polet, 14.15: ekipna tekma – prva in druga serija.