Na enega od vodilnih slovenskih vinarjev Marjana Simčiča iz Ceglega v Goriških brdih se v zadnjem času kar lepijo prestižna mednarodna priznanja. Potem ko mu je lansko jesen sloviti James Suckling podelil 95 točk za sauvignon opoka 2012 in chardonnay selekcija 2012, še dve njegovi vini pa sta dobili 94 točk, ga je pred dnevi med svoje favorite uvrstil še legendarni angleški vinski kritik Steven Spurrier.

V vinski reviji Decanter, kjer Spurrier bralcem v svoji kolumni vsak mesec priporoča šest vin, so glede na točke izbrali pet najboljših vin po njegovem izboru. In med temi je tudi sladko vino leonardo (letnik 2009), ki ga Marjan Simčič pridela iz sušene rebule.

Eno največjih priznanj za slovenska vina

»Mislim, da je to eno največjih priznanj, ki jih je Slovenija kdaj prejela. Gre namreč za človeka, ki – podobno kot Suckling – sodi med pet najvplivnejših vinskih kritikov na svetu,« je povedal Simčič. Na vprašanje, kaj nagrada poleg prestiža še prinaša, pa je odvrnil, da vinske strokovnjake, kot je Spurrier, resno upošteva ne le angleška, temveč tudi svetovna vinska javnost, zato je dodatno zanimanje za vsa njegova vina zagotovljeno.

»Sam leonardo bo imel še najmanj od tega, saj na leto napolnim vsega 1300 malih steklenic in že ima svoj trg. Zaradi priznanja tudi ne mislim povečati njegove pridelave, niti dvigniti cene, čeprav bi jo lahko. Najpomembnejše je, da je med petimi vini po Spurrierjevem izboru tudi slovensko. To ni najboljših sto vin, ampak samo pet. Ali veste, koliko držav z bistveno daljšo vinsko tradicijo sploh ni na seznamu?« se je retorično vprašal Simčič. Res je, poleg njega je Spurrier izbral še francosko rdečo zvrst (Domaine Vincent Delaporte, Cul de Beaujeu, Chavignol, Sancerre Red, 2012), kanadski chardonnay (Bachelder, Wismer Vineyard Chardonnay, Niagara, 2011), kalifornijski modri pinot (Joseph Swan, Trenton Estate Pinot Noir, Sonoma, 2011) in angleško peneče vino (Wiston Estate, Rosé, West Sussex, 2011).

Človek, ki je demistificiral francoska vina

Da je med petimi vini le eno francosko in nobeno iz Italije ali Španije, niti ne čudi preveč, saj je Steven Spurrier, ki je začel kot vinski trgovec, eden najzaslužnejših za vzpon vin iz novega vinskega sveta in predvsem tisti, ki je proslavil kalifornijsko dolino Napa. Leta 1976 je namreč prav on organiziral slepo degustacijo v Parizu, imenovano tudi pariška sodba (Judgement of Paris), ki je razblinila mit o absolutni nadvladi francoskih vin. Devetim priznanim francoskim okuševalcem je dal v presojo po šest kalifornijskih chardonnayjev in cabernet sauvignonov, zraven pa še po štiri prestižne bordojce (s pretežnim deležem cabernet sauvignona) in bele burgundce (chardonnay). Po degustaciji je sledil šok. Pri točkovnih seštevkih sta obe prvi mesti pripadli Kalifornijcem, pri chardonnayjih še celo tretje in četrto.

Šok v Parizu so leta 2008 ovekovečili tudi za filmska platna v filmu Spopad vinarjev. Spurrierja je v njem igral sloviti angleški igralec, imetnik zlatega globusa Alan Rickman (poznamo ga tudi iz Harryja Potterja), ameriškega vinarja Jima Barretta, ki je v Pariz prinesel zmagovalni chardonnay, Bill Pullman (med drugim znan po Lynchevi Izgubljeni cesti), njegovega sina pa Chris Pine (Zvezdne steze).