Za enega najboljših nogometašev vseh časov je to že rekordna peta zlata žoga. Osemindvajsetletnik je bil za najboljšega igralca proglašen že leta 2009, 2010, 2011 in 2012, medtem ko je zadnji dve leti nagrada odšla v roke njegovega velikega tekmeca Cristiana Ronalda.

»To je zelo poseben trenutek zame. Potem ko sem na zadnjih dveh prireditvah sedel med občinstvom in gledal, kako jo je osvojil Cristiano Ronaldo, sem sedaj znova na odru z novo osvojeno zlato žogo. Neverjetno je, da je to že moja peta. Sedaj sem osvojil že mnogo več, kot sem kadarkoli sanjal kot otrok,« je ob prejemu nagrade dejal Messi, ki prejel 41,33 odstotka vseh glasov.

Nogometnim zvezdnik si je zlato žogo prislužil ne zgolj zaradi izjemne osebne statistike (na 61 tekmah je dosegel 52 golov in prispeval 26 asistenc), temveč tudi zaradi osvojenih lovorik, saj je z Barcelono slavil v španskem prvenstvu, španskem pokalu, ligi prvakov, evropskem superpokalu in svetovnem klubskem prvenstvu. »Rad bi se zahvalil vsem, ki so glasovali zame. V prvi vrsti svojim soigralcem, saj brez njih nič od tega ne bi bilo mogoče,« je povedal argentinski reprezentant, ki je nagrado posvetil vsem navijačem Barcelone in svojim rojakom.

Lionel Messi in Carli Lloyd (Foto: Reuters)

Nagrado za najboljšo nogometašico leta je tokrat osvojila Američanka Carli Lloyd. Članica kluba Houston Dash je zablestela na lanskem svetovnem prvenstvu v Kanadi, na katerem je s soigralkami v finalu ugnala Japonsko s kar 5:2. Vezistka je na tekmi dosegla hat-trick in bila kasneje tudi izbrana za najboljšo igralko turnirja. »Resnično sem počaščena. To so bile moje sanje, odkar sem začela svojo reprezentančno kariero. Rada bi se zahvalila vsem, ki so glasovali zame, Ameriški nogometni zvezi in reprezentanci,« je s solzami v očeh povedala 33-letnica, ki se je za nagrado potegovala še z Japonko Ajo Mijamo in Nemko Celio Šašić.

Barcelona tudi z najboljšim trenerjem

Poleg zlate žoge je sicer v Barcelono romala tudi nagrada za najboljšega trenerja. Slednjo je namreč prejel Luis Enrique, ki je v finalnem izboru ugnal nekdanjega klubskega in reprezentančnega soigralca, sedaj pa trenerja Bayerna iz Münchna, Pepa Guardiolo ter Argentinca na klopi Čila Jorgeja Sampaolija.

V ženski konkurenci je bila za trenerko leta izbrana ameriška selektorica Jill Ellis, medtem ko je nagrado Ferenca Puškaša za najlepši gol leta prejel Brazilec Wendell Lira. »Najprej bi se rad zahvalil bogu. V veliko čast si štejem, da sem lahko tu in spoznam vse slavne nogometaše, ki jih drugače gledam le prek televizijskih zaslonov. Rad bi se zahvalil družini, svoji ženi in hčerki ter vsem, ki so glasovali zame,« je v čustvenem nagovoru dejal član brazilskega kluba Vila Nova.

Fifa je v podrobni analizi predstavila tudi podatke o glasovanjih. Slovenske glasove za zlato žogo in trenerja leta so oddali selektor Srečko Katanec, kapetan reprezentance Boštjan Cesar in Andrej Stare kot predstavnik medijev. Katanec je na prvi mesti postavil Messija in Enriqueja, Cesar Ronalda in Joseja Mourinha, Stare pa Messija in Sampaolija.

Še pred podelitvijo vseh nagrad je Fifa sicer razglasila tudi idealno enajsterico leta 2015. V njej so se poleg vseh treh finalistov za zlato žogo znašli še Manuel Neuer (Bayern München), Thiago Silva (PSG), Marcelo (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Dani Alves (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid) in Paul Pogba (Juventus).