»David Bowie je danes umrl mirno v krogu svoje družine po junaškem 18-mesečnem boju z rakom,« so sporočili na njegovem uradnem profilu na družbenih omrežjih, tragično novico pa je potrdil tudi njegov sin Duncan Jones.

Svoj zadnji album Blackstar je objavil minuli petek na svoj rojstni dan, njegov zadnji koncertni nastop pa je bil na dobrodelnem koncertu leta 2006 v New Yorku, poroča BBC. Po letu 2000, ko naj bi doživel infarkt, se je manj pojavljal v javnosti. Leta 2002 je dejal v intervjuju: »Bolj ali manj so se celo kariero v mojem delu pojavljali isti motivi. Morda so oblačila res drugačna, dejanske besede in motivi, o katerih sem pisal, pa so bili osamitev, zavrženost, strah in tesnoba.«

Od glam rocka do elektronske glasbe

Bowie se je leta 1947 rodil v Londonu, a večino življenja preživel v ZDA. Da ga ne bi zamenjevali z Davyjem Jonesom iz skupine Monkees, si je že v začetku kariere spremenil ime, superzvezdnik pa je postal že nekaj let kasneje, ko je izšel njegov prvi hit Space Oddity. Sledili so odlično sprejeti albumi Hunky Dory, The Rise and Fall of Ziggy Stardust in Spiders from Mars. V zgodovino pop glasbe se je zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov - od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe. Album Blakstar, ki je izšel prejšnji teden, so poznavalci uvrščali med njegove najboljše izdelke. Še lani je napovedal vrsto novih projektov, med drugim je spisal glasbo za francosko-britansko televizijsko serijo, poleg tega pa še glasbo za muzikal Lazarus. Igro je navdihnil znanstvenofantastični roman The Man Who Fell to Earth (Mož, ki je padel na zemljo). Po njem je bil posnet tudi film, v katerem je nastopil Bowie. Sledili so nastopi v številnih filmih in televizijskih produkcijah (Labirint, The Last Temptation of Christ, Absolute Beginners), sam sebe je zaigral v filmu Zoolander, nastopil pa tudi v humoristični nanizanki Rickyja Gervaisa Extras.

Na družabnih omrežjih se že vrstijo odzivi, da se je poslovil glasbeni heroj, saj eden njegovih najbolj znamenitih albumov nosi naslov Heroes, ki ga je v sedemdesetih letih ustvaril v Berlinu. »Ko sem odraščal, sem poslušal in spremljal genija Davida Bowieja. Bil je mojster preobrazbe, ki je vedno zadel v polno. Velika izguba,« je na svoje twitter računu zapisal britanski premier David Cameron. Naj počiva v miru, so na spletnih družbenih omrežjih zapisali številni igralci in zvezdniki: Ricky Gervais (ki je ponoči vodil podelitev zlatih globusov), Russell Crowe, Kate Bosworth, Adam Lambert, Pierce Morgan in mnogi drugi. »Strta sem. Ta veliki Umetnik je spremenil moje življenje. Njegov koncert je bil prvi, ki sem ga obiskala,« je na tvitnila pop kraljica Madonna.

Bowie ni bil le glasbenik in igralec, njegov kameleonski izgled in preigravanje različnih glasbenih slogov sta postala kulturna referenca za vrsto umetnosti.

Med njegove najbolj znane pesmi sodijo Let's Dance, Heroes in Life on Mars, s svojo glasbo je nastopil tudi v filmu Mi otroci s postaje ZOO.

O Bowieju so izšle številne knjige, posneta je bila vrsta dokumentarcev. Vsi so v njem prepoznavali genija, ki je zaradi v nekem obdobju precej nevarnega življenjskega sloga, imel veliko srečo, da je preživel. Umiril naj bi se v zakonski zvezi z manekenko Iman.